Rechtbank veroordeeld een loslippige oud-politieman

Foto: YouTube

Vanwege het doorspelen van gevoelige informatie is een 53-jarige oud-politieman uit Almelo veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur. De officier van justitie eiste onlangs nog 4 weken cel en een werkstraf van 120 uur.

De voormalig agent, geboren in Tubbergen, zocht tussen januari 2014 en augustus 2015 verschillende malen in de politiesystemen naar informatie over personen die over de vloer kwamen bij de instelling waar zijn vrouw werkzaam was. Ook keek hij naar gegevens over het nieuwe vriendje die de dochter van zijn toenmalige vriendin had. Het ging hierbij om informatie over drugsgebruik, huiselijk geweld en stalking. Hij deelde naar eigen zeggen deze wetenswaardigheden met zijn naasten als een soort waarschuwing.

Aantasting politieambt

De rechtbank neemt het de ex-politieman zeer kwalijk dat hij zijn ambtsgeheim schond, aangezien burgers ervan uit mogen gaan dat de politie integer omgaat met vertrouwelijke informatie. Door informatie te delen met anderen heeft hij niet alleen direct betrokkenen beschadigd, maar ook het vertrouwen in de politie in het algemeen aangetast.

De man moet 2 mensen over wie hij informatie en aantoonbare onjuistheden verspreidde ieder een schadevergoeding van €500 betalen. Eerder werd hij vanwege de loslippigheid al ontslagen door zijn werkgever.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen