Advocaat bepleit vrijspraak voor oud-agent die mogelijk ambtsgeheimen lekte

Foto: Redactie

Een zware depressie en een drankprobleem zijn naar eigen zeggen de aanleiding dat verdachte T.D. een aantal geheimen, waarvan alleen politiemensen op de hoogte kunnen zijn, heeft doorgespeeld aan anderen.

De geboren Tubbergenaar is inmiddels onvoorwaardelijk ontslagen bij het politiekorps, waar hij ten tijde van zijn loslippigheid in de centrale werkte. De officier van justitie eist 4 weken celstraf en een werkstraf van 120 uur vanwege de ernst van de feiten en de privacyschending van degenen waarover hij informatie in het politiesysteem opzocht en vervolgens doorvertelde. “Verdachte had beter moeten weten uit hoofde van zijn functie. Het vertrouwen dat maatschappij in hem zou moeten hebben, heeft hij ernstig geschaad.”

De advocaat van de oud-politieman vraagt zich hardop af of de handelingen van zijn cliënt wel strafbaar genoemd mogen worden en bepleit zijn vrijspraak. “Enkel het bekijken van informatie vanuit ambtsbelang is niet strafbaar, wel het doorgeven ervan aan derden. Maar daarvoor zie ik geen bewijs in dossier.”

T.D. verklaarde dat hij inderdaad een aantal ambtsgeheimen had doorgespeeld ter bescherming van naasten, maar ontkende een aantal andere beschuldigingen. Toen de strafzaak begon te spelen werd hij direct op non-actief gesteld door de korpsleiding, inmiddels is hij zijn baan kwijt. Hij vind dat hij onnodig hard wordt aangepakt, door politie en de media. “Ik ben als een crimineel afgeschilderd. Maar ik heb nooit geld aangenomen, ben niet corrupt. Ook ben ik in verband gebracht met de politiemol in Limburg. Onterecht, want zo ben ik niet.”

Door 2 slachtoffers wordt ieder een schadevergoeding van €5.000 geëist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen