Wanneer brandweerlieden naar een gebouwbrand gaan, gelden er wettelijk vastgestelde opkomsttijden. Een opkomsttijd geeft aan binnen hoeveel minuten de brandweer aanwezig moet zijn bij een brand.
De brandweer mag afwijken van deze tijden, mits gekeken wordt of op een andere manier de brandveiligheid verbeterd kan worden. In sommige gebieden in Twente komt het voor dat deze tijden (verwerkingstijd + uitruktijd + rijtijd = opkomsttijd) niet gehaald worden. Een dergelijk gebied ligt ook in de gemeente Tubbergen.
Brandweer Twente en de gemeente starten een pilot om de zelfredzaamheid op het gebied van brandveiligheid van de burgers in dit gebied te vergroten.
In 2015 is er een analyse geweest van de situatie in Tubbergen waarbij bijvoorbeeld bijzondere gebouwen bekeken zijn. Ook werd er een buurtscan van de kernen en buitengebieden gemaakt. Op basis hiervan zijn er activiteiten voorgesteld die de brandweer in de komende tijd samen met de burgers en dorpsraden gaan uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn specifieke voorlichting in het buitengebied, extra bezoeken van scholen aan de Risk Factory Twente om het brandveiligheidsbewustzijn te verhogen en een specifieke voorbereiding op bepaalde gebouwen.
Daarnaast is het ook voor de brandweer belangrijk extra voorbereid te zijn in Tubbergen, bijvoorbeeld door risicogericht oefenen (dus oefenen bij gebouwen die een verhoogd risico hebben) en de beschikbaarheid van bluswater in bepaalde gebieden.
De volledige aanpak van de pilot staat in een rapport dat gisteravond in de raadscommissie is aangeboden aan burgemeester Stegers van Tubbergen.
Conclusies van het onderzoek:
Grote branden in de periode 2011-2015: