Johan R. (62) en Angela K. (59) uit Geesteren zijn nooit lid geweest van een organisatie die aanslagen zou hebben beraamd, benadrukten zijzelf en hun advocaten vandaag in een zwaarbeveiligd deel van de rechtbank in Rotterdam.
Het is een ruimte waarin doorgaans veelal verdachten met jihadistisch gedachtegoed terechtstaan, maar ditmaal gaat het om personen die naar eigen zeggen alleen kritisch op de overheid waren. Dit gebeurde volgens het Openbaar Ministerie via een aansturende rol bij de omstreden organisatie Common Law Nederland Earth (CLNE). In de aanklachten staat dat ze bezig waren met het voorbereiden van aanslagen op personen. R. onder meer als 'sheriff' en K. als coördinator van een of meerdere CLNE-chatgroepen, iets wat ze ontkennen.
Het echtpaar, dat al zo'n 35 jaar samen is, kon uiteindelijk ook zelf het woord nemen. Alleen K. maakte hiervan gebruik. Ze zei haar familie en collega's enorm te missen en niemand iets kwaads te willen aandoen. "Het is alsof ik in een hele slechte B-film terecht ben gekomen. Ik vraag me dan ook af 'kan dit in Nederland?'."
Ook de medeverdachten geven via hun raadsman aan dat ze als het ware zijn meegevoerd in de chats waarin ze zaten en dat ze lang niet achter alle opmerkingen staan die daarin werden gedaan. Alle advocaten marginaliseren de rol van hun cliënt en zetten grote vraagtekens bij de conclusies die het OM trekt. Of zoals de raadsman van de verdachte architect Z. het cynisch omschreef: "Goh, jij zit ook in het appgroepje. Dus 'wetenschap van', dus 'onderschrijving van het gedachtegoed' en dus ook 'een terroristisch oogmerk'. Nee, maar dat is wel wat het OM u wil doen geloven."
Volgens het OM is het onderzoek naar de CLNE nog niet afgerond. Eind januari is hiervoor de planning en de inhoudelijke behandeling van de zaak zou medio volgend jaar moeten plaatsvinden, al zet de verdediging hierbij wel de nodige vraagtekens. Op 7 maart 2025 is de eerstvolgende zitting, om de voortgang in de gaten te houden.
Morgen beslist de rechtbank of er iemand voorlopig wordt vrijgelaten in afwachting van zijn of haar strafproces.