Politie steeds vaker te laat bij noodgevallen in gemeente Tubbergen

06 apr 2016, 14:26 1-1-2
politiebusje
Redactie
Als iemand 1-1-2 belt in een noodgeval, dan moet de politie binnen een kwartier aanwezig zijn. De politie was echter vorig jaar in Tubbergen bij 34,7% van de noodgevallen te laat ter plaatse, zo blijkt uit onderzoek. Dat is ruim boven de landelijke norm van 10%.
Afgelopen jaar werden in totaal 121 noodgevallen geteld, waarbij 79 keer de politie op tijd arriveerde. In 42 gevallen waren de agenten later dan gewenst op de plaats van de noodmelding.
Bij meldingen zonder spoed (379 keer) was de sterke arm der wet in 28,8% van de gevallen te laat (109 keer). In de overige 270 keer meldde de politie zich wel op tijd bij de desbetreffende locatie.

2014

De politie was bovendien vaker te laat dan in 2014, toen bij 26,5% van de noodgevallen de dienstdoende agenten te laat arriveerden.
Het basisteam Tubbergen hoort bij politie-eenheid Oost-Nederland. In de hele regio was de politie bij 14,7% van de noodgevallen te laat, wat ook boven de landelijke norm van maximaal 10% is. Maar ook landelijk wordt die norm niet gehaald: de politie doet er in 15% van de gevallen langer over dan een kwartier.

'Aangekondigde bezuinigingen terugdraaien'

Burgemeester Stegers baalt stevig van het nieuws dat de gemeente Tubbergen wederom laag scoort wat de aanrijtijden van de politie betreft. "Er zijn een aantal punten die hiervan de oorzaak kunnen zijn, dat in elk geval kan meespelen. Voorheen was het zo dat als de deuren van de politiewagen open gingen, automatisch een signaal ging dat men ter plaatse was. Dat is niet meer zo. En er zijn nog een aantal andere zaken die spelen. Maar dat laat natuurlijk onverlet dat de politie zich aan de norm moet houden, ook in een uitgestrekt gebied als Noordoost-Twente. Het gaat om zo'n 145 km2, dus ongeveer 12 bij 12 km en dat kan een agent natuurlijk nooit per bike of scooter af. Iets dat wel in een grote stad kan, past hier gewoon niet."
Vanmorgen had Stegers toevallig een regionaal veiligheidsoverleg met verschillende hulpdiensten in Apeldoorn, waar ook deze problematiek besproken is. "Zoals bekend moet de politie bezuinigen, ook hier in Tubbergen. Dat zou kunnen betekenen dat er minder voertuigen beschikbaar zijn en dat daardoor de aanrijtijden nog slechter worden. Iets dat onaanvaardbaar is wat mij betreft. Gelukkig zijn er al een paar maatregelen genomen die het allemaal de oproepen efficiënter maken. Zo geldt een prio 1 tegenwoordig voor iedereen. Dus stel dat een wijkagent in Geesteren spreekuur heeft en dat er in die buurt een noodoproep wordt gegeven. Dan kan hij of zij direct daar op af. Vroeger kon dat niet zomaar, dan moest je eerst aangemeld staan. Ook wordt er gesproken over een live-stream tussen het servicepunt in Tubbergen en het kantoor in Oldenzaal. Er wordt dus wel actie op ondernomen en we hebben onze zorgen nogmaals ter sprake gebracht. Daarvoor was gelukkig begrip", aldus burgemeester Stegers.