‘Beter 4-0 verliezen dan 3-2 winnen’

Menig lezer van deze aanhef zal het met gefronste wenkbrauwen lezen en zich afvragen of de schrijver van dit stukje wel goed bij zijn hoofd is… Maar om dit te begrijpen moeten we even teruggaan naar de laatste 2 wedstrijden van de dames van het Tubbergse Dynamo 1.

In de wedstrijd tegen WSV werd met 4-0 verloren. Toen waren er ook duidelijke redenen voor het dikke verlies en konden ze ook in de nabespreking en videoanalyse duidelijk aangeven wat de oorzaak was. Eigenlijk was de oorzaak: een complete offday, zonder de dames uit Warnsveld tekort te willen doen. Maar de nederlaag van 4-0 was niet nodig geweest. De week ervoor werd de Twentse topper met 3-2 van Krekkers 1 gewonnen.

Dus hadden de oranjehemden uit Tubbergen zich afgelopen week goed voorbereid op Dash Vorden, een ervaren team met een snelle middenaanval en een fanatieke verdediging en met Debbie van de Vlekkert aan de buitenkant een geweldige power-hitter. Ze hadden een tactisch plan opgesteld om hun spel te ontregelen en zelf het initiatief naar hen toe te trekken. En dat lukte de eerste 2 sets meer dan voortreffelijk. De dames uit Tubbergen anticipeerden goed op hun spelletje en wisten via een prima uitgevoerde servestrategie het initiatief naar zichzelf toe te trekken. Dash kon het tempo het niet volgen, serverend en aanvallend was Dynamo 1 duidelijk beter en dat resulteerde in een 2-0 voorsprong in sets met de dalleszeggende setstanden van 25-13 en 25-11.

De derde set leek een kopie te worden van de eerste twee sets. Leek, want Dynamo 1 behield tot het midden van de derde set het initiatief en name een voorsprong van 14-7. Wat er vanaf dat moment gebeurde is niet helemaal te begrijpen, maar het deed meteen weer terugdenken aan de wedstrijd in Warnsveld. Ze grossierden in fouten en in 2 servebeurten was Dash erbij en erover en stond het er 16-18 op het scorebord in hun voordeel. Dynamo 1 bleef onrustig spelen en Dash rook bloed en werd weer de vechtmachine waar de ploeg om bekend staat. De dames uit Vorden met een veel scorende Anouk Nijbroek pakten de derde set met 25-27.

De vierde set was een kopie van de derde set. Ook in deze set nam Dynamo 1 een ruime voorsprong. De 2 serveseries van de al eerder genoemde Anouk Nijbroek bracht de spanning terug. In een chaotische eindfase trok Dash gelukkig aan het kortste eind en trok de stand gelijk.

Zo’n 5e set duurt normaal gesproken maar tot de 15 punten en aangezien Dynamo 1 in alle voorgaande sets ruim eerder bij de 15 punten was dan de tegenstander uit het kastelendorp, was het streven dat ook in deze set te laten gebeuren. En dat lukte. Maar na de wedstrijd heerste er toch een teleurstellend gevoel en had er volgens menigeen meer ingezeten dan er deze middag uitkwam.