‘Politici moeten met de billen bloot’

Foto: Onbekend

De gemeente staat veel te ver van de burger af – zo luidt vaak de kritiek vanuit de bevolking. Er wordt bar slecht geluisterd naar de wensen van ‘Jan met de pet’, ze doen uiteindelijk toch maar wat zelf willen, ze zijn zo corrupt als maar kan en ze strijken alleen maar ons belastinggeld op. Dat soort (populistische) dingen hoor je regelmatig. Maar zoals altijd in een goede relatie moet het wel van 2 kanten komen, wil het slagen. Politici zijn uiteindelijk ook maar gewone mensen en afhankelijk van hetgeen ze oppikken – links en rechts.Stel je je verkiesbaar, wil je zelf in de politieke arena treden, dan moet je dus ook publiekelijk ‘met de billen bloot’. Zo ook in Albergen, op 12 maart aanstaande. Een politiek café, dus voor iedereen toegankelijk. En ook een zeer geschikt moment om een vraag te stellen over iets actueels of over iets dat u persoonlijk raakt. Alle lijsttrekkers van de 4 politiek partijen zijn aanwezig, evenals een deel van hun verkiesbare leden en achterban.

Tenminste eens in de 4 jaar gaan we naar de stembus om onze lokale volksvertegenwoordigers te kiezen. Niet zomaar een moment dus, maar eerder een beslissing voor de eerstkomende tijd. Van burgers wordt verwacht dat ze daar rekening mee houden. Dat ze inschatten wat er in de toekomst gaat gebeuren en wie daar het beste mee om kan gaan. Welke partij de beste ideeën heeft. Of uiteindelijk op basis van een persoonlijke voorkeur een keuze maken, dat kan natuurlijk ook nog. Want wie stemgerechtigd is, mag stemmen op wie die wil. Weet u al op welke partij u gaat stemmen en welke (aanstaande) politicus? Of wilt u uw eigen geluid laten horen? Dat kan op 12 maart bij Café Morshuis, inloop vanaf 19.30 uur.

En over precies 2 weken is het zover, de raadsverkiezingen in de gemeente Tubbergen. Sommige dingen gaan op voorhand binnenkort zeker veranderen. Van andere is het juist nog maar de vraag of het zoden aan de dijk zet. Zo bestaat de gemeenteraad op dit moment volledig uit mannen (een regelrechte gotspe volgens menigeen), maar is er – gezien de kieslijsten – haast ondenkbaar dat vrouwen niet zullen toetreden tot het pluche. En ook de samenstelling van de raad, het aantal zetels per partij, zal welhaast zeker anders zijn dan nu het geval is. Daarmee verschuift feitelijk de macht van een partij, want hoe meer zetels hoe meer invloed. Er zijn sowieso een flink aantal factoren die meespelen, zoveel is ook duidelijk. Een ander punt is of de nieuwkomeling aan het politieke front een plekje zal krijgen. En, zo ja, hoe groot dan wel? Er is in Nederland geen sprake van een kiesdrempel, dus dat scheelt alweer. Laat in de avond van 19 maart zullen de contouren duidelijk worden; het periodieke ‘afrekenmoment’ voor de politiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen