Bijeenkomst over toekomst kleine kernen

Foto:

Bestaat het platteland over 25 jaar enkel nog uit spookdorpen of zijn er mogelijkheden om de kleine kernen met het buitengebied vitaal en leefbaar te houden?De Overijsselse Vereniging Kleine Kernen (OVKK) nodigt iedere geïnteresseerde van harte uit om aanwezig te zijn op een thema-avond, waar interessante sprekers een toelichting geven op de huidige ontwikkelingen.

Sprekers
De uitgangspositie van het platteland is goed. Mensen wonen er graag: het beste van 2 werelden. Echter, wat de toekomst betreft zijn er ontwikkelingen gaande die van grote invloed zullen zijn op de leefbaarheid. Hans Peter Benschop van het Trendbureau Overijssel heeft toekomstverkenningen gedaan op het gebied van landbouw, economie, vergrijzing, energie en duurzaamheid. Tijdens deze themabijeenkomst geeft hij een overzicht van de verschillende tendensen en wordt inzicht geboden in de daarmee samenhangende kansen en mogelijkheden.

Snel internet wordt de komende jaren steeds belangrijker voor trends als thuiswerken, zorg op afstand, online leeromgeving en digitale interactieve televisie. In de Overijsselse buitengebieden lijkt snel internet vooralsnog niet tot de mogelijkheden te behoren. Hoge aanlegkosten weerhouden kabelmaatschappijen ervan om het benodigde glasvezelnet aan te leggen. Eind vorig jaar organiseerde de OVKK 3 regionale bijeenkomsten waar uitleg gegeven werd over de mogelijkheden voor de realisatie van een hoogwaardig breedbandnetwerk. Belangrijke uitgangspunten zijn daarbij de bereidheid van de bewoners om tot gezamenlijke initiatieven te komen en de ondersteuning van de provincie. Sindsdien zijn er meerdere initiatieven van de grond gekomen en is er door de verschillende partijen verder gewerkt om de uitrol van het glasvezelnet mogelijk te maken. Cees Timmer van Provincie Overijssel geeft een overzicht van de huidige stand van zaken.

Zoals wellicht bekend heeft de provincie Overijssel in 2013 een subsidieregeling gehad voor het ondersteunen van ‘initiatieven van onderop’. Er waren maar liefst 187 aanvragen voor €8,5 miljoen, hetgeen duidelijk maakt dat er veel burgerinitiatieven zijn die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Provinciale Staten hebben daarom besloten ook in 2014 initiatieven te ondersteunen die de maatschappelijke participatie, het ‘Noaberschap’ maar ook de eigen kracht van boeren, burgers en buitenlui vergroten. Eén van de onderdelen uit het ondersteuningsaanbod is een laagdrempelige subsidieregeling. Walther de Haas van Provincie Overijssel bespreekt deze regeling graag met de aanwezigen.

Tevens worden belangstellenden uitgenodigd om aan te geven wat initiatiefnemers precies nodig hebben om hun plannen te laten slagen. Is geld van doorslaggevend belang? Of juist kennis bij bijvoorbeeld het schrijven van een plan? Of is er misschien behoefte aan informatie over vergelijkbare initiatieven elders?

Meer informatie
Mensen die geïnteresseerd zijn om deze avond bij te wonen kunnen zich aanmelden via het e-mailadres [email protected]. Informatie over de OVKK is te vinden op www.ovkk.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen