Commissaris van de Koning bezoekt Reutum en Vasse

Ank Bijleveld, Commissaris van de Koning in Overijssel
Ank Bijleveld, Commissaris van de Koning in Overijssel
Foto: Dick Vos

Ank Bijleveld brengt samen met gedeputeerde Ineke Bakker op woensdag 20 augustus een werkbezoek aan Noordoost-Twente. Dit bezoek van de Commissaris van de Koning en de provinciale portefeuillehouder staat geheel in het teken van Noordoost-Twente als proeftuin van burgerinitiatieven in Overijssel.Enthousiaste projecten, waarbij de samenleving aan zet is (van onderop), vormen de pijlers onder gebiedsontwikkeling Noordoost-Twente, die de provincie uitvoert in nauwe samenwerking met de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal en het waterschap Vechtstromen. De commissaris wordt rondgeleid door 5 enthousiaste inwoners van Noordoost-Twente.

Ze gaan op bezoek bij 3 initiatieven:

Het Bombazijn in Oldenzaal
Zes Oldenzalers zetten zich in voor het herstel van de oude ‘nutstuinen’ in de oorspronkelijke staat, midden in het historische centrum van de stad. Daarbij wil men ook het bijna 200 jaar oude ambachtsgebouw restaureren en er o.a. een stadsbrouwerij in onderbrengen.

Zichtbare toekomst in Reutum
Twee schooldirecteuren uit Reutum en Oldenzaal hebben een project opgezet, waarin zij kinderen op een andere manier van advies voorzien bij uitstroom van het basisonderwijs. De centrale vraag is: kunnen wij kinderen meer meegeven dan een rapport en de cito-score? Het huidige systeem bepaalt vooral op basis van cijfers (rapporten-cito) de route die leerlingen afleggen. Het biedt inzicht in het cognitieve niveau van kinderen, maar hoe zit het met hun drijfveren? Waar worden ze echt blij van? En heeft het kind daar zelf zicht op? De vraag die in een pilot beantwoord moet worden is: kunnen we dit inzicht ook aan hen meegeven naast de ontwikkeling van het cognitieve vermogen? Zo dat een rijker uitstroomprofiel ontstaat.

Meer participatie in Vasse
Vasse wil 3 jaar gaan experimenteren met een dorpsmanagementstructuur. Hiermee wil het dorp zelf invulling geven aan de participatiemaatschappij, waarin bewoners steeds meer zelf organiseren, regie pakken en beslissingen nemen. De term dorpsmanagement komt voort uit voorbeelden van wijkmanagement in grote steden. Vasse wil met een dorpsmanagementstructuur taken van de overheid overnemen, die met name de leefbaarheid in het dorp raken. Vrijwilligers en professionals werken hierin samen.

De te bezoeken projecten zijn slechts 3 voorbeelden van een reeks aan burgerinitiatieven, die in Noordoost-Twente in de steigers staan en die een bijdrage leveren aan de sociaal-economische versterking van Noordoost-Twente (de doelstelling van de gebiedsontwikkeling). Voor allemaal geldt dat vrijwilligers (bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties) vol energie aan de basis staan. De initiatieven worden gedragen. Soms is er wat geld nodig om zaken te stand te brengen. Maar soms ook alleen maar hulp door bepaalde expertise beschikbaar te stellen of door het netwerk van bestuurders deuren te openen bij de overheid. Zowel voor bewoners als bestuurders en overheidsorganisaties gaat het hierbij om nieuwe vormen van samenwerken, in andere verhoudingen en rollen. In Noordoost-Twente is er volop ruimte om daarmee te experimenteren. Kortom, de participatiesamenleving in de praktijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen