Funtifest in Langeveen ten bate van Nepalese straatkinderen

Foto:

Een echt Oktoberfest, maar dan in een door de eigenaar vriendelijk ter beschikking gestelde leegstaande loods in het centrum van Langeveen. En georganiseerd door Rianne Avéres en Michelle Lescher om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de scholing en opvang van straatkinderen in Nepal. Op zaterdagavond 4 oktober is het zover en de meiden hopen dat het Funtifest, zoals ze het feest in Tiroler stijl hebben genoemd, vele mensen zal trekken.Al sinds toen ze een klein meisje was, droomde Rianne Avéres (23) ervan om iets waardevols te kunnen betekenen voor anderen die minder fortuinlijk zijn dan een ‘gemiddelde westerling’. “Ik heb me er eigenlijk altijd al mee bezig gehouden, in mijn hoofd dan. Helpen in een zogeheten derdewereldland trekt me gewoon. Ik vind het belangrijk dat elk kind een toekomst op kan bouwen en hier wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.” Samen met de eveneens in Langeveen woonachtige Michelle Lescher (23), die ze al kent van de basisschool, vertrekt Rianne op 1 november voor 4 weken naar Nepal.

In het hooggelegen landje tussen grootmachten India en China wacht de 2 Langeveners eerst een introductieweek, om zodoende de taal ietwat onder de knie te krijgen en de cultuur alvast te leren kennen. “Volgens mij krijgen we dan elke dag les”, vertelt Michelle. Daarna gaan de laboratorium-analiste en haar reisgenote, net werkzaam bij Aveleijn, naar het weeshuis waar 17 voormalige straatkinderen op hen wachten. Rianne: “Wij zullen de groepsactiviteiten vermoedelijk voor onze rekening nemen. En we willen er daarnaast iets tastbaars achterlaten. Dat vinden wij echt heel belangrijk. Wat precies, daar zijn we nog niet uit. Maar het moet wel iets zijn waar ze wat aan hebben en hun ontwikkeling stimuleert, bijvoorbeeld op het vlak van sporten en muziek. Misschien gaan we samen een soort eigengemaakt Twister in elkaar knutselen als daar tijd voor is, met kleuren en dan ook nog verschillende vormen. Dan is het leren in een spelvorm, en daarmee dus perfect voor kinderen.”

1e154a64df952e7fb541db9d9038626cb9f1c6

Op de middelbare school verwaterde het contact tussen haar en Michelle door de gebruikelijke omstandigheden een beetje, maar eigenlijk verloren ze elkaar helemaal nooit uit het oog. “Ik ging naar het VMBO, waar de meesten naar de HAVO gingen. Zo ook Rianne. Daardoor zagen we elkaar niet meer vaak. Maar wel op feestjes en dergelijke. En we praatten dan natuurlijk ook altijd even met elkaar”, legt Michelle uit. “Zo kregen we het een keer over ‘naar het buitenland gaan’ om bij een weeshuis of zoiets te gaan werken. Dat leek mij ook wel wat en vervolgens hebben we samen nadere plannen gemaakt. De reis zelf, maar ook iets meer dan dat. Het is wel een beetje spannend allemaal, maar ook heel leuk. We hebben er daarom allebei enorm veel zin in.”

Geen geld verspillen
Het project waar Rianne en Michelle vrijwilligerswerk gaan doen heet Renew Foundation Nepal. Het weeshuis ligt in het midden van Nepal in de stad Patan. Op dit moment wonen er 5 meisjes en 12 jongens in de leeftijd van 5-14 jaar. De missie van het weeshuis is van kwetsbare en verwaarloosde straatkinderen, succesvolle, zelfstandige en verantwoordelijke burgers maken, die een bijdrage kunnen leveren aan de Nepalese maatschappij. “Het ingezamelde geld zal volledig ten goede komen aan dit weeshuis en de daar wonende kinderen. De kosten die wij maken t.b.v. de inzamelingsactie (bijvoorbeeld folders, bankrekening) betalen wij zelf of worden gesponsord door bedrijven die we daarvoor benaderen. In Nepal zullen we regelmatig updates geven over de besteding van het ingezamelde geld”, benadrukken de meiden. “Mensen moeten kunnen zien waar het gedoneerde geld heengaat.”

De plannen van de 2 Langeveense jongedames zijn eveneens op www.helpmeevoornepal.nl na te slaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen