Organisatie van Geesters Molenweekend pakt weer groot uit

Foto: Onbekend

Op zondag 14 september vindt de jaarlijkse Natuur- en Creativiteitsmarkt plaats bij de Grote Geesterse Molen. De markt en bijbehorende activteiten beginnen om circa 11.00 uur en eindigen rond 17.00 uur.Er komen stands met brocante spullen, opgeknapte meubelen, country kleding/artikelen en met fraaie woonaccessoires. Er zijn standhouders die al tijden bezig zijn te mozaïeken, te breien en te kleien, er zijn glas-in-lood en keramieken kunstwerken, eigengemaakte lederen tassen, sieraden van glaskralen, houten speelgoed, bloemkransen en foamroosjes te bewonderen. Ter plekke worden t-shirts, handdoeken en dergelijke machinaal geborduurd.

Daarnaast wordt de inwendige mens op de Molenmarkt ook niet vergeten; er staan stands met oliebollen en oublies, kruidige hapjes en specerijen, diverse soorten (kruiden)kaas, sappen, bosbessen, ambachtelijk vervaardigd schepijs, bakkerswaren, jam, marmelade, boerenjongens en –meisjes en nog veel meer. Ook worden er ter plekke pannenkoeken gebakken. Pannenkoekenmeel en ander cake- en broodmeel is vanzelfsprekend ook te koop.

Vogelwerkgroep Geesteren organiseert voor de kinderen het nestkastjes timmeren. Ook kunnen kinderen kunnen die dag koekjes uit zanddeeg kneden. Deze koekjes worden door Bakkerij de Bökke afgebakken en de kinderen kunnen deze in de loop van de week bij hem ophalen.

Tankstation Mos toont zich een goed noaber van de Grote Geesterse Molen. Wie tijdens het Molenweekend bij hen tankt, ontvangt een tegoedbon voor een overheerlijke, vers gebakken pannenkoek op de Molenmarkt.

Op het terras, dat muzikaal wordt opgeluisterd met harmonicaklanken van
Stefan Kamphuis, kunnen bezoekers terecht voor eten en drinken en een
gezellig samenzijn.

Fietstocht
Koopdorp Geesteren organiseert een mooie fietstocht door de Twentse natuur, die eindigt bij de Geesterse molen. Iedereen kan starten voor een route van 20 of 40 km bij Keurentjes Groente- en Fruitspeciaalzaak, Langeveenseweg 37a in Geesteren. Deelname is gratis en alle deelnemers ontvangen ook nog een lunchpakketje.

Vriend van de Molen
Wie deze dagen verhinderd is, maar de Grote Geesterse Molen wel een warm hart toedraagt, kan altijd ‘Vriend van de Molen’ worden. Voor €10 per jaar steunt u de molen en ontvangt u tijdig bericht over het Molenweekend, inclusief een verrassing. De molen heeft nog altijd zeer veel onderhoud nodig en hoe meer vrienden, hoe beter. Aanmelden en/of info: Peter Haverkort, Peuverstraat 11, 7678 DA Geesteren, tel 0546 632701, e-mail [email protected].

Grote Geesterse Molen
Uit archiefstukken blijkt dat in 1819 de boer Meijer en zijn schoonzoon Masselink toestemming kregen om op de huidige molenlocatie ‘De Zandberg’ een molen te kunnen bouwen.

In 1933 werd het windmaalbedrijf stopgezet. Voortaan werd er nog uitsluitend elektrisch gemalen.

Tot in de jaren ’50 van de 20e eeuw was de Grote Geesterse Molen bedrijfsmatig in gebruik. Daarna traden moeilijke jaren aan, waarna deze zogeheten 8-kantige beltmolen in verval raakte. Dankzij een grote restauratie in de jaren ’74/’75 slaagde de toenmalige eigenaar, de familie Kienhuis, erin de wiekendrager te behouden. Eind december 1995 droeg de familie de molen over aan een stichting, die het kort daarna liet restaureren. Op 23 augustus 1997 werd de Geesterse molen op feestelijke wijze weer als maalvaardige korenmolen in gebruik genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen