Ouderavond basisschool Reutum in teken ‘Cyberpesten de Baas’

Foto:

De ouderraad van de Mariaschool in Reutum houdt op maandag 22 september haar jaarlijkse algemene ouderavond. Na de jaarvergadering van dit adviserende schoolorgaan, zal het thema ‘cyberpesten’ uitvoerig aan de orde komen.De online wereld is voor velen een onbekende, wellicht zelfs schimmige, plek waar allerlei gevaren dreigen. Niet nodig, zo stelt Niels Baas, docent/onderzoeker aan Universiteit Twente en medewerker bij Bureau Jeugd & Media. Hij is gespecialiseerd het online pesten en adviseert ouders over ‘media-opvoeding’.

Jong geleerd is…
Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf een jaar of 8 voor een groot deel leren vanuit media. Hun visie over wat is normaal en wat niet wordt dus meer en meer gevormd door wat ze zien, horen en lezen in de media. De rol die ouders spelen in de opvoeding van de kinderen wordt daarentegen echter steeds kleiner naarmate de kinderen ouder worden. Hoe krijgen ouders tóch enige grip op de media-opvoeding die kinderen doormaken? Daar vertelt Niels Baas, van ‘Cyberpesten de Baas’ aanstaande maandag meer over.
Praktische tips
De aanwezigen krijgen in 1,5 uur tijd praktische tips en handvatten waarmee iedere ouder direct aan de slag kan. “Internetnegativisme en scepsis is verleden tijd”, aldus Baas. “We kunnen het écht leuk maken! Het gaat er alleen om dat u nét even leert inzien hoe. Laten we dan ook afsluiten met u als ouder of leerkracht te feliciteren! U bent een ouder of leerkracht in een hele speciale periode. U moet namelijk leren roeien met de riemen die u heeft en uw kinderen begeleiden in een wereld die voor u misschien veel moeilijker te bevatten is. Over 20 jaar zijn de kinderen van nu vader of moeder, maar zij hebben al een basispakket internet op zak. Wij helpen u graag op gang en laten u zien dat het niet gaat om het kennen van alle internet sites.”
Internetopvoeding gaat in praktijk vooral om het maken van de juiste keuzes… wat kan wel, wat kan niet? “Accepteer ik een onbekende wel of niet? Geef ik mijn mobiele nummer wel of niet? Daar gaat het om en daar helpen we u in onze ouderavond graag mee verder. Op een positieve manier praten met uw kind over zijn of haar online ervaringen. Het kan! Het heeft alleen tijd en inzet nodig. Het is eigenlijk net als opvoeding in het verkeer. Dat heeft begeleiding en steun nodig. Het leren herkennen van gevaren en van donkere steegjes. En het ontvangen van begrip en steun wanneer toch een foutje wordt gemaakt”, zo adviseert Boer.
niels-baas