Vasser Heuvelen Classic ook geschikt voor beginners

Foto: WTCG

Wielersporters zien er alweer naar uit: de Vasser Heuvelen Classic. Op zondag 12 oktober wordt deze verreden. De belangstelling voor deze jaarlijks terugkerende toertocht blijft groeien en organisator WTCG heeft daarom het aantal afstanden uitgebreid. Er is nu keuze uit afstanden van 25, 35, 45, 55 en zelfs 65 kilometer. Tijdens de race komen alle aspecten van het Twentse landschap aan de orde. Smalle bospaadjes wisselen af met heidevelden en glooiende lanen.

Behalve veel ‘vals plat’ zijn ook enkele venijnige beklimmingen in het parcours opgenomen. Daarnaast zijn er ook genoeg mooi aflopende paden opgenomen, die men naar keuze kan gebruiken voor een ‘herstelmoment’ of om er nog juist even een schepje bovenop te doen. Het is juist die afwisseling dat het parcours zo aantrekkelijk en uniek maakt.
Wijzigingen
De WTC Geesteren heeft ook voor deze editie een aantal wijzigingen doorgevoerd. De route is uitgebreid met singletracks en ook de loop van de route is voor alle afstanden op een aantal plekken gewijzigd. De route is onderverdeeld in zones van 5 kilometer, waardoor bij calamiteiten snel hulp naar de juiste locatie gestuurd kan worden als de afgelegde afstand bekend is. Hiervoor moet bij de start wel de kilometerteller van de mountainbike op nul gezet hebben. Alle deelnemers krijgen een mobiel nummer mee, dat bij problemen gebeld kan worden. Bij de inschrijving wordt een stuurbordje afgegeven dat bevestigd dient te worden op de mountainbike Dit levert een duidelijke herkenning op voor medeweggebruikers en dient tevens als deelname/startbewijs.
Een echte klassieker
Dit jaar wordt de tocht wederom verreden met het predicaat Klassieker. Dit is bereikt door te voldoen aan de, door de NTFU, gestelde hoogste veiligheidseisen. Vandaar ook de toevoeging Classic. Er zijn nog maar enkele ATB-toertochten in Nederland die dit niveau hebben weten te bereiken. De organisatoren van de WTC Geesteren zijn terecht trots op dit resultaat dat verkregen is door jarenlang de lat telkens iets hoger te leggen. Uiteindelijk komt het ook de veiligheid van de deelnemers ten goede.
Ware uitdaging
Net als vorig jaar kunnen er 5 afstanden gereden worden. De 35 kilometerroute is ideaal om kennis te maken met het ATB-en. Veel glooiende paden, maar zeker ook de nodige singletracks. De 45 kilometerroute is het best te omschrijven als een pittige tocht. De deelnemers komen dan alle aspecten van het Twentse landschap rondom Vasse tegen. Dit alles inclusief enkele, weliswaar korte, maar stevige hellingen. De afstand van 55 en 65 km heeft al het goede van de beide kortere afstanden. Dit gecombineerd met een bonus van 10 kilometer draaien, keren en singletracks maakt de tocht tot een ware uitdaging voor de doorbijter of volhouder.
Ook voor beginners
Na het succes van vorig jaar is er ook nu de kortere 25 kilometertocht die onder begeleiding gefietst kan worden, speciaal voor diegene waarbij het mountainbiken nog in de kinderschoenen staat of voor wie het eens proberen wil. Op deze route wordt samen gefietst onder begeleiding van ervaren rijders van de WTCG en het tempo is niet van belang, wel het genieten van de natuur met daarbij aandacht voor het mountainbiken. Deelnemers kunnen zich hier vooraf voor opgeven via www.wtcg.nl. Aanmelding vooraf is gewenst.
Foto’s en Scan&Go
Onderweg worden er foto’s gemaakt die een paar dagen later door de deelnemers gratis te downloaden zijn. Natuurlijk is er onderweg gelegenheid om aan te sterken en bij te praten op de pauzepunten. De tocht is er voor iedereen: zowel de recreatieve mountainbiker als ook de afgetrainde (top)sporter. Lidmaatschap van een vereniging is niet nodig. Voor NTFU-leden wordt bij het inschrijven Scan&Go aangeboden. Voor hen die per auto aankomen is in de directe omgeving een groot parkeerweiland beschikbaar, waar vrijwilligers het verkeer begeleiden. Starten voor de 55 en 65 kilometer kan al vanaf 08.30 uur. De deelnemers voor de 35 en 45 kilometer kunnen starten vanaf 09.00 tot 10.00 uur. De start is wederom camping Bij de Bronnen, gelegen aan de Wittebergweg 16-18 te Nutter (nabij Ootmarsum)
Eenmalige route
Het fietsen over de speciale paden en wegen is mogelijk gemaakt door diverse grondeigenaren en instanties. De deelnemers aan de Vasser Heuvelen Classic mogen hier eenmalig – alléén op deze zondag – gebruik van maken. Geniet dan ook van het parcours en omgeving, maar ga later deze door de WTCG uitgezette tochten niet nogmaals fietsen om fikse boetes te voorkomen. Respect voor de natuur, instanties, grondeigenaren en de wandelaars dient de basis te zijn om het evenement voor de toekomst te waarborgen.