Basiliekkoor brengt echte kerststemming via Weihnachtsoratorium van Muller

Foto: Basiliekkoor Tubbergen

Laat u aanstaande vrijdagavond in de echte kerststemming brengen met het prachtige Weihnachtsoratorium van Muller door het St. Pancratius Basiliekkoor uit Tubbergen.

Vrijdagavond 19 december om 19.30 uur zal het gemengde koor van de St. Pancratius Basiliek te Tubbergen in de Basiliek van Tubbergen het beroemde Weihnachtsoratorium van Muller ten gehore brengen. De uitvoering van dit prachtige oratorium is mede mogelijk door de bijdrage, die het koor heeft ontvangen van het Cogas Cultuurfonds. Het koor staat hierbij onder leiding van haar vaste dirigent Jeroen Hulshof. Het orgel tijdens de uitvoering zal worden bespeeld door de organist van de Georgius Basiliek , de heer Henk Linker. De soli van het Weihnachtsoratorium zullen door de vaste solisten van het koor worden uitgevoerd.
Het Weihnachtsoratorium van Heindrich Fidelis Muller werd in 1875 gecomponeerd. Als pastoor van Kassel wilde Heinrich Muller met het kerstverhaal zijn parochianen tot innerlijke verdieping en meditatie brengen.
Het werk bestaat uit 6 delen: vanaf het wachten op de Messias (advent), de Annunciatie, de Geboorte, Aanbidding door de herders, Drie koningen en de Dankzegging. Elke scene is een afgerond geheel. Om het verhaal compact te houden koos hij voor korte soli en koorbewerkingen van oude bekende en krachtige liederen. De muziek is met opzet goed in het gehoor liggend om een breed publiek aan te spreken, zonder te vervallen in overdreven sentimentaliteit. Het werk werd aanvankelijk gecomponeerd voor koor, soli en orgel.
Kerststemming
Het oratorium is dus niet zozeer een concertstuk waarbij hoogstaande artistieke ambities worden gekoesterd, maar veel meer een sfeerstuk dat er geheel op gericht is om mensen in de kerststemming te brengen. Reden te over om op komende week alvast een voorproefje kerstsfeer op te doen.
De toegang is gratis. Na de uitvoering zal bij de uitgang van de basiliek uw vrijwillige bijdrage worden gevraagd ter dekking van de onkosten.