Help mee de hei opschonen in het Springendal

Foto: Nico Kloek

Landschap Overijssel organiseert dit jaar voor de 20e keer een Natuurwerkdag in Overijssel.

Vorig jaar kon deze landelijke vrijwilligersdag niet doorgaan vanwege het coronavirus, maar dit najaar kan op bijna 40 klusplekken de handen uit de mouwen gestoken worden.

Eén van die locaties is het Springendal, een veelzijdig natuurgebied op de oostflank van de stuwwal van Ootmarsum dat uit beekdalen, heide, hooimaatjes, akkers en bos bestaat. De bekende Springendalsebeek ontspringt vanuit één van de bronkoppen op ‘De Strengen’, een voormalig akker waar ongeveer 15 jaar terug nog mais verbouwd werd. Met de herinrichting van de het perceel is nabij de bronkop een stuk tot op het zand afgegraven, waar daarna de hei met jeneverbessen spontaan op is gekomen.

Het is de bedoeling dat hier jonge bomen en struiken worden verwijderd, want naast de ontwikkeling van jeneverbessen en andere bijzondere planten op het afgegraven deel van de Strengen, weten ook de zaailingen van o.a. berk en den er hun weg te vinden. Om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen, wordt er door de vrijwilligersgroep met regelmaat jonge bomen uitgetrokken, gestoken of tot op de grond afgezaagd en geknipt.

Dat kan op zaterdag 6 november zowel in de ochtend met een afsluitende lunch, of start mét lunch in de middag. En wie genoeg energie mocht hebben voor een volle dag… dat kan natuurlijk ook. De Strengen is vanwege de kwetsbare natuur normaal gesproken niet publiekelijk toegankelijk.

Aanmelden kan via deze link.