Toneelvereniging Fleringen viert 60-jarig jubileum met speciale voorstelling

Foto: Toneelvereniging Fleringen

Zestig jaar geleden, in 1959, werd Toneelvereniging Fleringen opgericht.

Uit het toneelarchief is gebleken dat het allereerste stuk op tweede kerstdag in zaal Frielink is opgevoerd. Sindsdien is er met uitzondering van de periode 1968 t/m 1972 jaarlijks een opvoering van een toneelstuk geweest. Alhoewel er in zestig jaar veel veranderd is, is de maandagavond nog steeds de vaste repetitieavond van de toneelgroep. Niet meer in de school, maar al jaren in de zaal van DOK’s.

Nu ook in theaters

Na zes decennia telt Toneelvereniging Fleringen meer dan dertig leden. Elk lid ondersteund met zijn eigen talent de vereniging op geweldige wijze. Naast toneelspelers, regisseur en souffleur, zijn er podiumbouwers, creatievelingen die het decor inrichten, kledingadviseurs, leden die de loterij verzorgen, schrijvers, kapsters, grimeuses, toneelmeesters, techneuten en pr-mensen. Al deze talenten maken het elk jaar weer mogelijk een succesvolle reeks opvoeringen neer te zetten. Begon het zestig jaar geleden in zaal Frielink, tegenwoordig speelt de toneelgroep niet alleen in Fleringen maar ook in de theaters van Oldenzaal en Haaksbergen.

Na 55 toneelstukken, meer dan een miljoen woorden (waarvan het grootste deel in het Twents), zeker vijftienhonderd repetities en vierhonderd opvoeringen blijkt het Twentse blijspel ook na zestig jaar nog steeds in de belangstelling te staan. Reden genoeg om het jubileum uitgebreid te vieren. Als toneelvereniging is daar maar één goede plek voor, en dat is op het podium. Daarom is er voor dit jubileumjaar een speciaal jubileumstuk geschreven: De tijd zal het leren.

Blijspel in Twents

De tijd zal het leren is geschreven door Mark Boer, vertaald naar het Twents en geregisseerd door Anja Mulder. Dit blijspel wordt in twee bedrijven gespeeld met één pauze. Het eerste bedrijf speelt zich af in 1959, het jaar dat de vereniging is opgericht. Het publiek maakt kennis met kunstschilder Valentijn Keizer (Mark Boer) die samen met zijn vrouw Lena (Marja Mentink) en hun puberende dochter Francis (Maureen Boer) in een klein Twents dorpje woont. Valentijn verdient goed aan zijn kunstwerken en dat terwijl hij er maar wat op los kliedert. Melkboer Willem (John Stokkelaar) snapt er in ieder geval niets van.

Ook buurvrouw Marie (Mirjam Lotgerink Bruinenberg) vindt het één groot raadsel dat kunsthandelaar Lambert (Harry Lenferink) daar zoveel geld voor wil betalen. Leerling schilder Christina (Petra Spijker) is één en al bewondering voor de kunst van Valentijn. Dit in tegenstelling tot nicht Cornelia (Debby Oude Lansink), die het maar geklieder van een peuter vindt. Toch is er iets mysterieus met Valentijn zijn kunst, maar niemand die erachter lijkt te komen.

Sprong in de tijd

In het tweede bedrijf na de pauze wordt een sprong in de tijd naar het heden gemaakt. We treffen Valentijn, Lena en buurvrouw Marie opnieuw. Alle drie zestig jaar ouder en zestig jaar eigenwijzer. De drie hoogbejaarden zien elkaar nog elke dag. Sanne (Brigitte Potijk) van de thuiszorg komt dagelijks om de twee oudjes te verzorgen. Wim (John Stokkelaar), de kleinzoon van melkboer Willem, brengt elke week de boodschappen. De kleindochter van Christina, Christy (Petra Spijker), komt bijna dagelijks een kopje koffie drinken. Of ze speciaal voor Valentijn en Lena komt is maar de vraag. En dan komen er onverwacht nog twee mensen. Wie dat zijn en wat ze ontdekken dat mag u komen bekijken bij één van de voorstellingen. Ze worden gespeeld door Debby Oude Lansink en Diane Weghorst. Laatstgenoemde debuteert dit jaar.

Kaartjes

Benieuwd wat het mysterie van Valentijn’s schilderkunsten is? Oud-leden van de Toneelvereniging Fleringen kunnen gratis naar de Fleringse voorstellingen. Stuur dan even een mailtje naar [email protected]gen.nl.

De tijd zal het leren wordt gespeeld op zaterdag 9 en zondag 10 november in DOK’s in Fleringen, op donderdag 14 en vrijdag 15 november in stadstheater De Bond in Oldenzaal (uitverkocht) en op zaterdag 23 november in theater de Kappen in Haaksbergen. Voor tickets en informatie, kijk op www.toneelfleringen.nl.

0