Genieten bij Perles Art

Foto:

Elke glaskraal is gemaakt om gezien te worden. In het Reutumse atelier van Paula Oude Hengel’s Perles-Art is het gezellig en behaaglijk warm. Vijf collega’s zijn deze zaterdagmiddag duidelijk gefascineerd door de kleuren en vormen die met zacht of medium glas gecreëerd kunnen worden. Er wordt geluisterd, intensief waargenomen en getracht om een duurzaam sieraad te creëren.Paula vertelt vol passie over haar werk en tevens grootste hobby. “Vier jaar geleden, kwam ik in Zuid Frankrijk in aanraking met een glaskunstenaar met eigen atelier. Het was in La Drome, waar ik weldra mijn eigen droom voor ogen zag. Onder de indruk van de glazen kralen die deze man realiseerde, wist ik het zeker; In Nederland wilde ik me deze technieken ook eigen maken.”

Professioneel
De cursisten krijgen de beschikking over alle benodigde materialen waaronder een professionele zuurstofbrander. Met een diversiteit aan gekleurd glas gaat de cursist enthousiast aan de slag. In het atelier is een goed afzuigsysteem en voldoende frisse lucht aanwezig. Een must, volgens Paula. Kleine kralen worden annealed in annealing bubbles; een soort tempexbolletjes waarin de kralen langzaam afkoelen. Grote kralen worden annealed in de oven waarin de kralen (700 graden) langzaam teruggebracht worden naar kamertemperatuur. Hierdoor is de spanning uit de kraal waardoor de kans op breken nihil is.

Fascinerend
Tijd voor koffie is er nauwelijks. De collega’s zijn te druk met het creëren van hun eigen unieke kraal en het uitproberen van alle mogelijkheden. Eén van hen is Marije Kramer: “Het versieren van de kralen en het bezig zijn met het matchen van de prachtige kleuren glas is bijzonder fascinerend. De sfeer is hier rustig en ontspannen. Bovendien heeft Paula de kwaliteit dat ze op een duidelijke maar eenvoudige manier in staat is ons uitleg te geven. Dusdanig, dat wij leken, het warempel ook nog snappen.” Nu al trots bekijkt ze haar halffabricaat, om vervolgens intensief verder te werken. Paula: “Eén of twee dagen later kunnen de kralen opgehaald worden en worden ze uiteindelijk afgewerkt tot een uniek sieraad.”

Natuurlijke materialen
Paula maakt grote kralen, zonder dat er ook maar één hetzelfde is. “Ze zijn allen een ware blikvanger. Ik verkoop losse kralen en ook complete sieraden. Hiervoor gebruik ik natuurlijke materialen zoals leer, rubber, wol, vilt en zilver. Deze materialen hebben mij altijd geïnspireerd en bovendien zijn ze goed te combineren met glas. Mijn kralen zijn te koop aan huis in mijn atelier, maar tevens verkoop ik via de webwinkel. De moeite van het kijken waard. Elke glaskraal is een kunstwerk op zich, gemaakt om gezien te worden!”

paula-foto27s-008

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden