CDA Tubbergen heeft onlangs een werkbezoek gebracht aan de kern Fleringen. Op het programma stond een gesprek met de dorpsraad, het bedrijfsleven waaronder Loohuis Installatie Techniek en Loohuis Telecommunicatie en Beveiliging, was er een gesprek met de stichting Duurzaam Dorp Fleringen en werd er gesproken over de toekomst van het onderwijs in de gemeente Tubbergen.Het gesprek met de Dorpsraad Fleringen stond in het teken van de uitvoering van het Dorpsplan Plus. Dorpsraadslid Hilde Oude Lansink gaf duidelijk aan dat de leefbaarheid van het dorp onder druk staat. Haar grootste zorg is het feit dat er bijna niet meer gebouwd wordt in Fleringen. Vice-fractievoorzitter Tonny Busscher: "Dit gaat ten koste van de leefbaarheid van het dorp. Ook moeten er kleinere kavels, en kleinere en betaalbare woningen, komen zodat ook jongeren de mogelijkheid krijgen om in Fleringen te wonen." In de enquête die onlangs gehouden is hebben de jongeren dit duidelijk aangegeven. Graag willen ze dat er op het plan De Scholt II betaalbare appartementen gebouwd worden. Busscher gaf daarop aan dat het CDA zich hiervoor zal inzetten en dat dit onder de aandacht zal brengen bij het gemeentebestuur.
Vervolgens gooide de dorpsraad bij monde van Cristiaan Lenferink de problematiek omtrent de verkeersveiligheid in het dorp op tafel. "Landbouwverkeer uit het dorp Fleringen weren dus. Zowel CDA Tubbergen als CDA Overijssel zijn het hier 100% mee eens en zijn al jaren hier grote voorstander van. Het CDA wil nogmaals alles in het werk stellen dat de andere politieke partijen in de Provinciale Staten van Overijssel hier ook in mee willen gaan, maar helaas is het nog steeds niet zo ver." Naast deze 2 wensen, woningbouw en verkeersveiligheid, zet de dorpsraad zich momenteel ook in om de volgende punten te realiseren:
Loohuis Installatietechniek
Bij Loohuis Installatie Techniek kregen de CDA-leden uitleg over de geschiedenis van het bedrijf door de directeuren. Waar het bedrijf door Bernard Loohuis senior aan de Oldenzaalseweg als vestiging klein is begonnen, kent het momenteel 11 vestigingen. Loohuis is zowel binnen de regio als buiten de regio Twente gevestigd. Het voordeel hiervan is dat er veel minder reisuren nodig zijn om op een werkplek te komen. De integrale aandachtspunten voor elke vestiging is gericht op kwaliteit en duurzaamheid; hier wordt veel aandacht aan besteed. Ook wordt er nauw samengewerkt met aannemers op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Er is nog heel veel reductie van energie op gebouwen mogelijk. Het bedrijf heeft momenteel ruim 450 medewerkers in dienst. Daarnaast wordt er veel tijd gestoken in het opleiden van goed personeel. Innovatie is een belangrijk thema voor het bedrijf, de ontwikkeling in de techniek gaat steeds verder. "De klanten vragen hierom en wij moeten daarop inspelen als bedrijf. De klant is immers koning." De directeuren Loohuis en Kuipers gaven aan dat er een betere samenwerking moet komen tussen het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van innovatie.
k5g5r2ocmn30do5nj8dfbkh0r
Loohuis Telecommunicatie en Beveiliging
In het voormalige café-restaurant Fox, dat inmiddels omgebouwd is tot een kantorenpand, gaven eigenaar Henry Loohuis en zoon Emiel de CDA-leden een rondleiding door het bedrijf en werd er uitleg gegeven wat de mogelijkheden zijn op het gebied van telecommunicatie en beveiliging. Een bedrijf dat door heel Nederland maar ook daarbuiten werkzaam is. Zo werd er gesproken over wat de mogelijkheden zijn voor de politie in Amsterdam voor wat betreft de verkeersintensiteit en hoe ze daar snel op in kunnen spelen. Maar ook op het gebied van criminaliteit en beveiliging is snelle communicatie van groot belang. Loohuis kan door kennis en kwaliteit die ze leveren hier prima op in spelen.
Eén van de kantoren van Henry Loohuis is speciaal ingericht voor hun goede doelen projecten. Iedereen was onder de indruk van het feit dat het bedrijf Loohuis zich ontzettend inzet voor de mindere uit onze samenleving. Zo is Loohuis Telecommunicatie en Beveiligingen een Founder van de Stichting Kans voor een Kind. Ook sponsort het bedrijf tal van activiteiten voor gehandicapten en doet het bedrijf bijvoorbeeld mee doen aan allerlei veilingen voor het goede doel.
j0oiuabq7lag4ql8qyua015mj
Duurzaam Fleringen
Gerard Kuipers en Gerard oude Lenferink gaven daarna uitleg over duurzaamheid. Het zonnepanelen project, begeleiding van aanschaf zonnepanelen, en bewustwording van energie besparing zijn belangrijke thema’s voor de stichting Duurzaam Fleringen. Ook werd er uitleg gegeven over de elektrische dorpsauto en wat de mogelijkheden hiervan zijn. Gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, burenpremie en regels van de overheid waar men mee te maken kan krijgen kwamen ter sprake. Oude Lenferink, eigenaar van het varkensbedrijf Gebr. Oude Lenferink, wil in de toekomst warmte gaan leveren aan het dorp Fleringen. Het bedrijf heeft hiervoor vergevorderde plannen, zelf hebben ze biovergisters op het varkensbedrijf die dit in de toekomst mogelijk kunnen maken en door een leidingnet kan er warmte worden getransporteerd naar bijvoorbeeld het kulturhus, de basisschool en andere gebouwen. Het einddoel van de stichting is dat Fleringen in de toekomst energie en co2 neutraal is. Bovendien is Gerard Oude Lenferink aan het onderzoeken om bermmaaisel te kunnen kraken en dit materiaal te kunnen gebruiken in de 2 biovergisters die hij onlangs heeft aangeschaft. Hierover zal een project worden opgestart in de gemeente Tubbergen en Dinkelland.
Onderwijs
Hoe staat ons onderwijs in de gemeente Tubbergen er voor? Is het onderwijs goed voorbereid op de toekomst? Gerard aan de Stegge, directeur basisschool in Reutum, ging verder in op deze vragen richting het CDA Tubbergen. Wat is de visie van het onderwijs op de veranderende samenleving, en wat kan en moet men de leerlingen bijbrengen? Zo gaf Aan de Stegge uitleg over o.a. het doorvoeren van prestatie verhogende maatregelen op het gebied van taal-en rekenprestaties, en over waar de accenten liggen in ons onderwijsaanbod en waar vernieuwing nodig is. Hoe gaan we om met leerlingen die minder presteren op basisvaardigheden? Aan de Stegge gaf duidelijk aan dat de beleidsmakers op hoofdlijnen sturing en eisen moeten stellen aan de scholen, en dat de verantwoording uiteindelijk bij de scholen ligt. Verder ging hij in op de 3 uitdagingen voor het onderwijsbeleid: kwaliteit inzichtelijk maken, overheden en besturen sturen op hoofdlijnen, en zorg voor meer waardering van niet cognitieve capaciteiten. "Een zeer boeiend verhaal waar de overheid voldoende aandacht voor zal moeten hebben in de toekomst", aldus Tonny Busscher.