Voor burgers die liever zelf hun mouwen opstropen en de directe leefomgeving langjarig willen onderhouden, legt de gemeente Tubbergen een rode loper uit. Wat wethouder Erik Volmerink betreft gaat er eerst een pilot hiervoor in Geesteren, met het aldaar aanwezige Noaberplein, draaien.
Zo'n 2 jaar geleden was het moment daar, waar zeker sinds 2012 aan gewerkt is. Het Noaberplein, gelegen tussen Erve Kampboer aan de ene en de bibliotheek aan de andere kant, werd als het ware een verlengstuk van het al aanwezige plein van de Aloysiusschool. Zo kwam een einde aan de slechte toegang, verrotte spoorbielzen, modder na een beetje regen en allerlei andere ergerlijkheden.
Nu moet het nieuwe Geesterse plein nog onderhouden worden, maar dat bleek gezien de verschillende grondeigenaren geen al vooraf uitgemaakte zaak. "Wij als gemeente, en de raad heeft hiervoor nog niet zo lang geleden haar fiat gegeven, vinden een niveau C voldoende als het gaat om openbaar groen. Geesteren ziet het Noaberplein echter als een zogeheten 'hotspot', waarbij het hoogste niveau passender zou zijn. Hiervan hebben we er nu een stuk of 7 in de gemeente, zoals bijvoorbeeld voor het gemeentehuis en het standbeeld van Dr. Schaepman. Dan gaat het om een A-niveau", legt wethouder Volmerink uit. "Maar dat betekent meer geld dan wij tot nu toe ervoor gereserveerd hebben. Nou, daarover is wat discussie ontstaan - ook in de gemeenteraad. Gisteren heb ik gemeld dat we eruit zijn, dus de mensen van Erve Kampboer en de gemeente. Vanmorgen heb ik hen in Geesteren opgezocht en verteld dat het opgelost is."
Jan Kock van Erve Kampboer blijkt wat terughoudender dan de wethouder. "Er ligt een voorstel, maar dat moet eerst besproken worden met ons bestuur. Daarover kan ik nu domweg nog geen uitspraken doen, zeker niet in m'n eentje. Zodra het plan voor de uitvoering van de werkzaamheden er is, kunnen we daarmee naar de gemeente. Dan is het helemaal beklonken en wat mij betreft niet eerder."
In de praktijk komt de toekomstige overeenkomst erop neer dat vrijwilligers het complete Noaberplein zullen onderhouden, terwijl de gemeente hiervoor geld en o.m. advies beschikbaar stelt. Daarbij wordt 70% van de huidige kosten uitbetaald aan Erve Kampboer, terwijl de overige 30% bestaat uit o.a. een sporadische controle en tips over groenwerk of een keer de inzet van een vrachtwagen. Volmerink: "Ook vind ik dat je niet mag verwachten dat een vrijwilliger een grote boom gaat bijsnoeien. Dat kun je veel beter, en waarschijnlijk ook veiliger, overlaten aan mensen die dit vaker doen. Burgerparticipatie
levert hier dus geen besparing op, maar wel een flinke 'omslag in het denken'. Waar wij als gemeente eerder compleet verantwoordelijk waren, bepalen burgers nu zelf wat ze ermee doen. En wie zijn wij om dat tegen te houden? Goed, er zullen wat spelregels moeten zijn om het voor iedereen eerlijk te houden. We kunnen natuurlijk niet Geesteren gaan voortrekken op andere dorpen. Als het daar mag, mag het elders ook."
Naast de pilot in Geesteren wenst de wethouder ook nog elders een proef te doen, om zodoende te kunnen bepalen of deze nieuwe manier van gemeentelijke samenwerking met burgers goed uitpakt.