Relatief onbekend, maar zeker niet onbemind. Nieuwe kandidaten op de kieslijsten van politieke partijen zijn veelal reeds maatschappelijk betrokken en hebben daardoor al enige ervaring opgedaan voor de publieke zaak. Echter, het is meestal wel de eerste keer dat ze voor het voetlicht komen en publiekelijk hun standpunten kenbaar maken. Daphne Oude Luttikhuis (31) is zo'n nieuwe ster aan het firmament, namens de PvdA.Als je jezelf zou moeten omschrijven, wat komt er dan als eerste in je op?
Mijn roots liggen hier in Tubbergen. Ik woon hier erg graag, Tubbergen is echt mijn dorp. Ik voel me hier op m'n gemak. Ik ben een sociaal mens en heb daardoor veel contacten met de mensen hier. Ook ben ik actief in het verenigingsleven, basketballend bij Jolly Jumpers en lid van carnavalsvereniging CV de Vondelstraat. Door veel in gesprek te gaan met mensen hoor je allerlei dingen die beter geregeld zouden moeten worden. Kamers of woningen voor jongeren zijn bijvoorbeeld nauwelijks beschikbaar in de gemeente Tubbergen. Hier wordt ontzettend veel over geklaagd, maar ik vind dat het tijd is om hierin actie te ondernemen en dat het liefst in samenwerking met de jongeren. Zodat er concrete plannen kunnen worden uitgewerkt. Klagen omzetten in actie.
Waar komt jouw motivatie, om politiek actief te worden, vandaan?
"Ik werkte in de verpleging, als verpleegster/dokterassistente. De laatste 10 jaar werk ik bij de GGD. Daarnaast studeer ik voor jeugdzorgwerker en ben ik sinds ongeveer 4 jaar voorzitster van de beroepsgroep NVDA, de landelijke vereniging voor doktersassistenten. Daardoor heb ik regelmatig overleg met allerlei beroepsgroepen in de zorgsector. Ook zit ik in de Tubbergse WMO- adviesraad. Daarin kunnen wij onze zorgen over de decentralisaties delen met politici middels het inbrengen van casussen vanuit de praktijk. Ik ben erg betrokken met wat er leeft en speelt in de gemeente. Meedenken over de toekomst vind ik interessant. Mijn motivatie komt voort uit het opkomen voor de sociaal kwetsbare medemens, maar ook voor het opkomen van de Jeugd. Hierin vind ik belangrijk dat er wordt nagedacht over wonen en werkgelegenheid, maar ook over preventie en voorlichting in het kader van alcohol en drugs. Er zouden ook meer activiteiten moeten worden georganiseerd voor de jeugd. Verder vind ik het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Ik heb er ontzettend veel zin in. Met mijn studie ben ik bijna klaar, in juni 2014 is die afgerond."
Welke grote uitdagingen zie je en hoe moeten deze volgens jou het beste aangepakt worden?
"Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen de zorg krijgt die hem of haar toekomt, en dat het niet afhankelijk wordt van de ingekochte zorgtrajecten van de gemeente of eventuele wachtlijsten. Kwetsbare mensen moeten we in de gaten houden. Eigen kracht is prima, maar alleen daar waar het kan. Zo niet, dan moet er een goed werkend vangnet zijn. De gemeente Tubbergen is nog wat onduidelijk in de opvattingen en ideeën over 'straks'. Waar ligt de regie? Wie krijgt een portaalfunctie, behoudt de huisarts dat of komt er misschien een loket? Wat als het budget van de ingekochte zorgtrajecten op is? Worden er dan mensen niet meer geholpen, of komen ze op een wachtlijst? De Jeugd-GGZ komt op het bordje van gemeente te liggen. Dat vind ik een grote zorg, omdat psychiatrie een ontzettend specialistische tak is. Maar helaas is dat een beslissing van de landelijke politiek."
Hoe ga je zorgen dat jijzelf en je standpunten meer bekendheid krijgen?
"Ik vind het ontzettend belangrijk dat we meer naar de mensen toe gaan. Dus als politicus moet je tussen de mensen staan. Daarnaast zou ik de jongeren meer willen betrekken bij de politiek, omdat het voor hen nogal een ver-van-mijn-bedshow is. Punten als werkgelegenheid en wonen zouden zeker samen met de jongeren kunnen worden opgepakt. Velen van hen kunnen immers geen geschikt werk en woonhuis in deze gemeente vinden. Ook de ouderen vind ik natuurlijk van groot belang, omdat we nu meer gaan leunen op eigen kracht en eigen netwerk. Het is belangrijk om juist de mensen die dit niet hebben, of dit niet kunnen, te ondersteunen. Dus zorgen voor de kwetsbaren in deze maatschappij."