Ten zuidoosten van het dorp Reutum ligt de historische hoeve Erve Deperman. De gebouwen op het erf; een boerderij uit 1863 met voorhuis uit 1910, een graanschuur en een kapschuur vormen samen één Rijksmonument. De locatie wordt al in de 15e eeuw voor het eerst genoemd.Kenmerkend is dat de gebouwen, op het voorhuis na, alle in dezelfde richting zijn gebouwd. Het voorhuis staat haaks op de boerderij en verklaart dit type boerderij: dwarshuisboerderij.
De huidige eigenaren zijn bezig dit erf in oude glorie te herstellen. Dit doen zij door de monumenten te restaureren en de tuinen en het erfbos te herstellen. De restauratie van de woning, deel en potstal is vrijwel gereed. "Heel bijzonder. Een resultaat om trots op te zijn", vertelt wethouder Jos Harmelink. "En voor een duurzaam voortbestaan van Erve Deperman hebben de bewoners diverse plannen ontwikkeld. Als economische dragers is gekozen voor de combinatie van landbouw en recreatie, aangevuld met natuurbeheer."
Met hulp van Monumentenwacht Overijssel-Flevoland is de boerderij gerestaureerd en herbestemmen de huidige bewoners, de familie Aarnink, de boerderij tot woonboerderij met logies. De logiesverblijven komen in de potstal en de familie zelf neemt intrek in het voorhuis.
Harmelink: "De landbouwtak van het bedrijf vergt een nieuwe investering. Deze bestaat uit een veestal die geschikt is voor circa 100 stuks jongvee. Voor de inpassing van deze stal zijn een vijftal locaties bestudeerd. In overleg met de gemeente Tubbergen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Monumentencommissie van Tubbergen en de Provinciale ervenconsulent zijn deze locaties beoordeeld. De wens tot concentratie van de bebouwing heeft daarbij zwaarder gewogen dan het plaatsen van de stal buiten het erfbos. Het gemeentebestuur van Tubbergen heeft met deze voorkeurslocatie ingestemd en zich bereid verklaard om aan de herziening van het bestemmingsplan buitengebied mee te werken. Als randvoorwaarde geldt het beleid met betrekking tot de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving."
De oorspronkelijke houten vloeren waren dusdanig verrot dat het beter was ze te vervangen door geïsoleerde betonvloeren met vloerverwarming. Ook het dak is inmiddels geïsoleerd. Het resultaat is een warmteweerstand die veel hoger ligt dan gebruikelijk voor zo'n rijksmonumentaal pand.