Gemeente betrokken bij concurrentiestrijd tussen 2 bedrijven

Op 28 juni heeft de gemeente een brief ontvangen van de advocaat van Spoolder Automaterialen. Hij verzoekt namens hen om handhavend op te treden tegen de onlangs geopende vestiging van Hesselink Automotive (Brezan) aan de Galvanistraat 9 in Tubbergen. Beide bedrijven verkopen automaterialen en bijbehorende gereedschappen.Op 31 juli 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten van plan te zijn het handhavingsverzoek gedeeltelijk toe te wijzen en gedeeltelijk af te wijzen. Spoolder Automaterialen is in de gelegenheid gesteld haar zienswijze over dit voornemen in te dienen. Van deze mogelijkheid heeft mr. De Kamper namens zijn cliënte op 9 augustus 2013 gebruik gemaakt.

In een brief van 7 augustus 2013 heeft het college Brezan laten weten van plan te zijn het ingediende handhavingsverzoek gedeeltelijk toe te wijzen en gedeeltelijk af te wijzen. Ook Brezan is in de gelegenheid gesteld een zienswijze over dit voornemen in te dienen. Van deze mogelijkheid heeft het geen gebruik gemaakt.

Verzoek tot handhaving
Het handhavingsverzoek betreft de volgende onderdelen:

  1. Er is sprake van bedrijfsactiviteiten in strijd met het bestemmingsplan.
  2. Er is een drietal vlaggenmasten geplaatst zonder omgevingsvergunning.
  3. Er is een reclame aangebracht aan de gevel zonder omgevingsvergunning.
  4. Er is een dubbel reclamebord geplaatst aan de straat zonder omgevingsvergunning.

Wat is er geconstateerd?
Op 23 juli 2013 heeft één van de gemeentelijke toezichthouders een controle uitgevoerd. Tijdens deze controle zijn ook foto’s gemaakt. Tijdens deze controle is gebleken dat er 3 vlaggenmasten staan en er reclame is aangebracht op de gevel. Op 28 mei 2013, verzonden 30 mei 2013, is aan Brezan Automaterialen een omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van een lichtbak/aanbrengen reclame.

Burgemeester Stegers: “Het dubbele reclamebord geplaatst aan de straat waarnaar in het handhavingsverzoek wordt verwezen, is niet geconstateerd. Volgens ons is er geen sprake van een situatie die in strijd met het bestemmingsplan is. Ter plaatse geldt het bestemmingsplan Bedrijventerrein, maar in sommige gevallen is er ook detailhandel mogelijk. Denk maar aan de motorenzaak die daarbij in de buurt zit. Er zijn dus uitzonderingen, zo ook in dit geval.”

Beslissing gemeente
Op 9 augustus 2013 is door mr. De Kamper namens zijn cliënte een zienswijze ingediend. Volgens hem is er op de plek waar Brezan gevestigd is, geen detailhandel toegestaan. De gemeente is het daarmee niet eens en geeft aan dat er op het bedrijventerrein Tubbergen wel enkele vormen van detailhandel toegestaan zijn.

Brezan heeft alsnog een vergunning aangevraagd voor de vlaggenmasten. Mocht die niet verleend worden en staan de masten er alsnog, dan zal de gemeente handhavend optreden.

Reactie van Brezan
De eigenaar van Brezan Tubbergen, Frank Hesselink, vindt het prima als Spoolder Automaterialen tijd en moeite wil steken in deze materie. “Dat moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten. Maar ik heb alle vergunningen om mijn firma te kunnen runnen. En ik maak deel uit van een groter geheel dat mij heel goed daarin ondersteunt. Ik ga me er in ieder geval zelf niet mee bezighouden of, en in hoeverre, Spoolder de zaakjes helemaal voor elkaar heeft.”

c7wkrb9i6idpp7d9xzpbhk6zw

vslayt4996jmjkb2t5dqhomqa

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen