Groentetuin voor Tubbergse minima

Foto:

Direct achter het Dr. Schaepmansbeeld in Tubbergen komt een tuintje waar lokale minima straks hun eigen groenten en fruit kunnen verbouwen. Binnenkort sluit de gemeente Tubbergen daartoe een overeenkomst met de SGT (Schuttersgilde Tubbergen) over een stukje esgrond. De aanleiding ervan is een aanvraag van het Maatschappelijk Werk, die graag zouden zien dat mensen met een minimuminkomen hun eigen groenten en fruit kunnen verbouwen.Het gaat om nu nog braakliggende grond, waar eerst flink de schop in moet. Dat zegt woordvoerder Harrie Mensink namens de SGT. “Op zich is het zo’n 1.000 m2 dure esgrond. Maar we stellen dit graag ter beschikking voor zo’n goed doel, voor de gemeenschap dus. De SGT wil graag midden tussen de mensen staan en we doen op dit moment niets met het stukje land, dat overigens ook een eigen toegangspoort heeft.”

PvdA-wethouder Jos Harmelink stuurde vorige week een berichtje via Twitter, waarop snel antwoord kwam vanuit de Tubbergse vereniging. Yvonne Zijlstra namens het Maatschappelijk Werk: “Naast de voedselbank in Almelo is ook een tuin waar e.e.a. gekweekt wordt. Een cliënte van me gaf aan op televisie te hebben gezien dat andere minima een volkstuin ter beschikking kregen, waar ze zelf iets konden verbouwen, en vroeg ons of dat ook voor hen mogelijk was – hier in Tubbergen. Zodat de voedselpakketten kunnen worden aangevuld met verse producten uit de volkstuin. En dat zou niet alleen moeten gelden voor mensen die naar de voedselbank gaan, maar eigenlijk ook voor andere minima of bijvoorbeeld AOW’ers. Wij hebben die vraag toen bij de gemeente neergelegd en verbaasden ons er echt over dat er zo snel positief bericht op kwam. We zijn hier erg blij mee en danken de Schutters hier hartelijk voor.”

“Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Dit geeft mensen niet alleen een eigen voorziening, waar ze wat groenten en fruit kunnen verbouwen, maar ook een sociale functie. Mensen zijn eruit, zijn bezig met iets zinnigs en praten weer met anderen. En de samenleving heeft dit in principe zelf opgepakt, waarbij wij als gemeente alleen faciliteren”, aldus Harmelink.

Voedselbank in de knel
De nood onder een heel aantal mensen met een minimuminkomen is, zeker op dit moment, aardig hoog. Zijlstra: “Wij helpen natuurlijk mensen met allerlei problemen. Maar met name de financiële problematiek, dus schulden en bijvoorbeeld omdat men werkloos is geworden. Dat neemt de laatste jaren toch wel hand over hand toe. Dat brengt met zich mee dat mensen eigenlijk geen eten meer kunnen kopen. Dan worden ze naar de voedselbank verwezen, in dit geval in Almelo. Daar kun je niet zomaar naartoe, je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar goed, als het echt heel schrijnend wordt kan men daar gewoon terecht. Wat we de laatste maanden horen, van onze cliënten die daar naartoe gaan, is dat de voedselpakketten op zich magerder worden. Dat komt ook doordat zich steeds meer mensen aanmelden voor de voedselbanken, die daar – gezien de voorwaarden – wel gewoon voor in aanmerking komen. En wat de cliënten daarbij heel duidelijk aangaven was dat ze steeds minder gezond eten, zoals groente en fruit, bevat. Met name de verse producten zijn niet of nauwelijks leverbaar. De medewerkers van de voedselbank geven aan dat ze daar maar mondjesmaat aan kunnen komen. Want er zijn maar weinig supermarkten die het aan de voedselbank doneren, of doordat ze het weg moeten doen vanwege de houdbaarheid.”

2013-09-25-15

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen