Gemeente muilkorft gevaarlijke honden van Tubbergenaar op scootmobiel

Foto: Onbekend

Op 9 oktober 2013 heeft het college van B&W een rapport ontvangen van de Regiopolitie Twente, Bureau Hondengeleiders, met daarin o.a. een opsomming van de bijtincidenten met betrekking tot de honden van een Tubbergenaar.

De persoon in kwestie is in het bezit van 4 honden. Het gaat hierbij om 3 Jack Russels:

  • Lady, een teef van ongeveer 12 jaar oud
  • Trippel, een teef van ongeveer 11 jaar oud
  • Drippel, een teef van ongeveer 11 jaar oud

Trippel en Drippel komen uit een nest van moeder Lady. De man heeft de Jack Russel’s reeds meer dan 10 jaar als eigenaar/houder. Tevens is hij sinds ongeveer 1 jaar eigenaar/houder van een Afghaanse Windhond met de naam King, een reu van ongeveer 3 jaar oud.

De politie merkt verder nog op dat door de lichamelijke beperking van de man hij de honden niet te voet kan uitlaten. In de praktijk betekent dat, dat hij de honden gezeten in zijn scootmobiel, veelal in het buitengebied, uitlaat. De Jack Russels zitten, al dan niet aangelijnd, op zijn schoot. De Afghaanse Windhond loopt, al dan niet aangelijnd, naast hem.

De politie meldt verder dat bij een confrontatie met andere honden, door 1 of meerdere van de honden van de man de aanval wordt ingezet en de rest dan volgt. Door de situatie is hij volgens de politie fysiek niet in staat om dit gedrag te voorkomen of te corrigeren.

Bijtincidenten
Tussen oktober 2011 en oktober 2013 zijn er bij het politieteam Tubbergen 6 meldingen gedaan van bijtincidenten waarbij de honden van de man betrokken waren. Van deze meldingen zijn er 5 in 2013 gedaan. Bij deze incidenten is zowel aan mensen als honden letsel toegebracht en hebben zij zich onder behandeling van een arts of dierenarts moeten stellen. De volgende bijtincidenten zijn tot nu toe bij de politie, team Tubbergen, geregistreerd:
29-10-2010 – Uelserweg Tubbergen
Een 8-jarige zoon van meldster laat de hond aangelijnd uit. De 3 Jack Russels springen uit de scootmobiel en vallen de zoon en hond aan. De zoon loopt wondjes aan handen en krassen in zijn gezicht op. De hond loopt verwondingen op die moeten worden gehecht bij de dierenarts.
Februari/maart 2013 – Binnenveldsweg Tubbergen.
Meldster laat haar hondje aangelijnd uit. Eén van de Jack Russels springt van de scootmobiel en wil het hondje van meldster aanvallen. Meldster tilt haar hondje op, maar wordt zelf in haar vinger gebeten.
06 mei 2013 – Brederostraat Tubbergen.
Meldster wandelde met haar hond. Uit de richting van de woning van de scootmobieler kwam een grote hond op haar afrennen en probeerde haar hond te bijten. Meldster pakte haar hond op en werd vervolgens zelf in haar linkerzij gebeten. Zij heeft zich onder doktersbehandeling gesteld.
21 juni 2013 – Iemscheweg Geesteren
Meldster laat haar 2 honden aangelijnd uit. Beide honden worden aangevallen door de 3 Jack Russels van de Tubbergenaar, die van de scootmobiel zijn gesprongen. Iets later volgt ook de Afghaanse Windhond. De honden van meldster lopen enkele kleine verwondingen op.
20 augustus 2013 – Doevenweg / Iemscheweg Geesteren
Meldster laat samen met haar man hun hondje onaangelijnd uit. Plotseling wordt hun hondje aangevallen en gebeten door de 3 Jack Russels van de Tubbergenaar. Iets later volgt de Afghaanse Windhond en ook die bijt hun hondje. Meldster heeft haar hondje door de dierenarts laten behandelen. Verwondingen moesten worden gehecht.
21 september 2013 – Braakmansweg Tubbergen
De 8-jarige dochter van meldster laat samen met een vriendinnetje en een buurjongen haar hondje aangelijnd uit. De dochter wordt in haar kuit gebeten door de Afghaanse Windhond van de scootmobieler. Haar hondje wordt gebeten door al zijn honden. De dochter van meldster heeft zich moeten laten behandelen in het ziekenhuis. Het hondje van meldster raakte zeer ernstig gewond en is nog niet hersteld. De man raakte tijdens dit incident uit zijn scootmobiel en belandde in een sloot.
Spoed
Regiopolitie Twente, Bureau Hondengeleiders, adviseert de gemeente, gezien de incidenten, alle honden die man in kwestie als eigenaar/houder heeft, aan te wijzen als gevaarlijke honden. Verder adviseert de politie een aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiermee afgelopen week ingestemd.
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) moet alvorens een besluit daadwerkelijk wordt genomen, doorgaans de overtreder in de gelegenheid worden gesteld om zijn/haar reactie hierop te geven. Een dergelijke reactie wordt in de Awb een zienswijze genoemd. Echter, in artikel 4:11 van de Algemene wet bestuursrecht staat dat het college kan afzien van horen als vereiste spoed zich daartegen verzet. In dit geval vinden is er sprake is van vereiste spoed. Op dit moment kan de scootmobieler er nog voor zorgen dat zijn honden aangelijnd en gemuilkorfd rondlopen. Om te voorkomen dat er wederom bijtincidenten plaatsvinden met de honden van de man, moet het college van B&W snel optreden. Van een mogelijkheid tot voorafgaand horen is dan ook geen sprake.
Boete
Voor iedere keer dat door/namens de gemeente wordt geconstateerd dat de man in kwestie zijn hierboven als gevaarlijke honden aangemerkte honden laat verblijven of laat lopen op een openbare plaats, of op het terrein van een ander, anders dan kort aangelijnd en voorzien van een muilkorf, verbeurt hij een dwangsom van €250 per hond, met een maximum van €2.500 per hond.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen