‘Nieuwbouw in Geesteren gaat er komen, maar niet tegen elke prijs’

Het CDA wil dat er wat ondernomen wordt, zodat er snel gebouwd kan worden in Geesteren. Het dorp is inmiddels al sinds 4 jaar verstoken van een nieuwbouwlocatie. “Dit is zo de doodsteek voor Geesteren”, aldus CDA-vicefractievoorzitter Tonny Busscher. Hij vroeg daarom het college van burgemeester en wethouders wat de stand der zaken was.De kwestie draait om het verplaatsing van de boerderij van de maatschap Groot-Hutten, gelegen aan de Langeveenseweg. Dat zou goed nieuws betekenen voor Geesteren. Inwoners willen al tijden nieuwe woningen. Al jaren wordt naar een goede plek voor uitbreiding van de kern gezocht en deze locatie lijkt het meest geschikt. Maar daarvoor moet de boerderij wel worden verplaatst. Het liefst naar de Huyerensebroekweg, waar het bedrijf reeds gronden heeft. De gemeente Tubbergen ging akkoord met verplaatsing, maar dat stuitte destijds 6 melkveehouders uit de omgeving Huyerensebroekweg tegen de borst. In juli van afgelopen jaar gingen zij, na flinke vertraging door verschillende bezwaren en een daaropvolgende rechtszaak, alsnog door de bocht.

Volgens CDA-raadslid Busscher blijkt dat de gemeente er nog steeds niet genoeg bovenop zit. “Het CDA heeft een half jaar geleden gevraagd of alles gereed is als de bezwaren van tafel zijn omtrent de nieuwbouwlocatie voor Hutten, waaronder de rood-voor-rood-regeling voor de boerderij. Wethouder Ophof heeft tijdens het bezoek van gedeputeerde Hester Maij nog aangegeven dat alles in het werk wordt gesteld en de aankoop naar redelijkheid en billijkheid geregeld zal worden. Maar er is tot op de dag van vandaag niets aangekocht. Hoe zit het nou echt? Of schermt de gemeente soms met de gronden aan de Harmelinksweg?”

De wethouder is wel van mening dat de gemeente alles doet wat in haar macht ligt, ook tijdens de onderhandelingen met de maatschap Groot-Hutten. “Kijk, er wordt altijd heel veel druk gezet. Maar wij willen gewoon de onderhandelingen goed uitvoeren. Dat houdt in dat wij gewoon op een reĆ«le manier tot overeenstemming met Hutten wensen te komen. Het gaat gewoon op een nette manier, met elkaar en met deskundigen erbij tot een goede prijs komen die past bij de plannen. En dan is het hartstikke ‘leuk’ dat mensen in de raad, of waar dan ook, ons onder druk proberen te zetten. Maar daar hebben we toch echt een antwoord op.”

Ophof vindt het daarnaast lastig om in te schatten hoeveel animo er precies is voor nieuwbouw in Geesteren en pleit voor enige nuance, ook gezien het prille herstel van de economie. Het CDA schrok, zo stelt Busscher, toen de wethouder zei dat er wel geen stormloop zal komen. “Wie het weet, mag het zeggen. We hebben plannen in Vasse, we hebben plannen in Albergen. Nou, waar loopt het echt storm dan? Dat is de vraag. Kijk, ik ben blij dat we overal bouwterreinen hebben. Want dat willen we ook. Maar laten we elkaar nou niet helemaal gek maken. We gaan echt zorgen dat er bouwgelegenheid komt in Geesteren. Als het niet bij Hutten is, dan is het wel aan de Harmelinksweg. We gaan voor Hutten en daarin komen we met een voorstel. Maar het is dus niet zo dat we vastlopen. Het is niet mijn portefeuille, maar als men naar mijn mening vraagt dan geef ik die”, legt Ophof uit.

Busscher: “Er staan bijna 160 mensen ingeschreven voor een bouwkavel op plan Hutten. Zouden deze mensen dan geen van allen graag snel willen bouwen? Het CDA is van mening dat het allemaal veel te lang duurt en vraagt de wethouder nu om daadwerkelijk wat te ondernemen. Er zijn minder geboortes, lagere aantallen kinderen op de basisschool, minder leden bij verenigingen, ondernemers klagen.”

Volgens wethouder Ophof is het zaak te voorkomen dat de gemeente niet haar hand overspeelt. “Het is niet zo dat we op voorhand gaan zeggen dat we eruit komen. Doe je dat wel, dan weet je zeker dat je de hoofdprijs betaalt. We hebben een contract, uit 2008. Maar de tijden zijn veranderd, dus dat we daarop enigzins bewegen is helder. Het zal zeker niet ten koste van alles zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen