Gemeente wijst bezwaren Spoolder tegen Brezan definitief af

Foto:

Er is geen bezwaar tegen de winkel met automaterialen van Brezan (Hesselink Automotive), gevestigd op het industrieterrein van Tubbergen. Een concurrerend automaterialenbedrijf, Spoolder, had de gemeente afgelopen zomer gevraagd om de activiteiten van de nieuwkomer nader tegen het licht te houden en desgewenst dwingend op te treden. Niet nodig, zo luidde het oordeel van de gemeente. En de bezwaarschriftencommissie bevestigd die lezing nu.De commissie overweegt o.a. het volgende:

  • De commissie stelt vast dat niet in geschil is dat Brezan ter plaatse detailhandelsactiviteiten exploiteert. Verder stelt de commissie vast dat de bestemming ter plaatse bedrijventerrein, met subbestemming 3b is en dat ter plaatse bedrijven tot en met milieucategorie 3b van de staat van bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan. In de algemene gebruiksbepaling (artikel 19) van het bestemmingsplan wordt detailhandel als strijdig gebruik aangemerkt, tenzij detailhandel bij of krachtens de voorschriften is toegestaan.
  • De commissie is van oordeel dat het gebruik als detailhandel van het perceel van Brezan bij of krachtens de voorschriften is toegestaan. Daartoe acht de commissie van belang dat handel in auto- en motorfietsonderdelen en -accessoires op grond van de staat van bedrijfsactiviteiten ter plaatse bestemming bedrijventerrein is toegestaan. Het verbod op detailhandel dat is opgenomen in artikel 19 van het bestemmingsplan regelt juist dat een uitzondering op het verbod mogelijk is. De commissie is van oordeel dat deze uitzondering hier aan de orde is.

Voor een volgende stap is een gang naar de rechter noodzakelijk, omdat er bij de gemeente zelf geen bezwaar meer mogelijk is. Onbekend is of Spoolder van die wettelijke mogelijkheid, waarvoor een termijn staat van 6 weken na bekendmaking van de beslissing op bewaar, gebruik gaat maken.

De eigenaar van Brezan Tubbergen, Frank Hesselink, wenst niet veel woorden vuil te maken aan de opmerkelijke zaak. “Ik steek er eigenlijk geen energie in. Als Spoolder dat wel wil, moeten ze dat helemaal zelf weten. Ik richt me op mijn zaak, mijn klanten. Samen met Brezan hebben we alles juridisch uitgeplozen en we voldoen overal aan. Ook voor de vlaggenmasten heb ik inmiddels vergunning.” Brezan heeft 3 vaste personeelsleden en 1 zaterdaghulp in dienst. “We rijden op dit moment met 2 auto’s om spullen naar afnemers te brengen”, legt Hesselink uit.

Spoolder heeft inmiddels de bedrijfsactiviteiten in Tubbergen gestaakt en is onbereikbaar voor een reactie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen