Onderzoek naar fietspad Manderveen-Tubbergen afgerond

Al het verkeer van en naar Manderveen, dus ook fietsers, maken gebruik van één en dezelfde weg. Deze Manderveenseweg is echter vrij smal en op sommige plekken erg bochtig. Reden voor velen (dorpsraad, gemeenteraad) om een fietspad te bepleiten, tussen Manderveen en Tubbergen. Het onderzoek hiernaar is inmiddels afgerond en de uitkomsten werden afgelopen week gepresenteerd.Vanuit Manderveen zijn er klachten over de verkeersveiligheid op de Manderveenseweg. Deze klachten zijn ingebracht in de gemeenteraadsvergadering. De gemeenteraad van Tubbergen heeft door middel van een motie het college van burgemeester en wethouders gevraagd onderzoek te doen naar de verkeerssituatie, voor met name de fietsers, op de Manderveenseweg. “De verkeersproblematiek voor met name fietsers op de Manderveenseweg dient opgelost te worden”, zo luidde de ‘opdracht’ in de richting van de gemeente.

Bono Traffics heeft sindsdien de verkeerssituatie op de Manderveenseweg onderzocht en de mogelijkheden voor een fietspad tussen de kernen Manderveen en Tubbergen in beeld gebracht.

Geconstateerde problemen
Wanneer naar het groter geheel wordt gekeken vormt de Manderveenseweg de laatste schakel in het wegennet en heeft de functie van een erftoegangsweg. Jarno Brouwer van Bono Traffics: “Op de Manderveenseweg fietsen zo’n 110 fietsers per etmaal dit levert geen belemmering op voor de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer. Het aantal motorvoertuigen per etmaal ligt rond de 1.200, dit ligt ruim binnen de veilige marges. Alleen de snelheid van het gemotoriseerd verkeer is een probleem. Deze ligt hoger dan 60 km/u, namelijk rond de 80 km/u.” Ook zijn de kruispunten/zijwegen slecht zichtbaar en daarbij wordt er geen voorrang verleend aan verkeer van rechts. De bocht ten zuiden van de rotonde aan de Denekamperweg is te smal, aldus Bono Traffics.

Varianten fietsroute
Voor het fietspad langs de Manderveenseweg zijn 2 varianten uitgewerkt, 1 ten oosten en 1 ten westen van de Manderveenseweg. De rotonde Manderveenseweg-Denekamperweg is een punt waar makkelijk van oost naar west kan worden overgestoken door fietsers. Voor het noordelijke deel van de Manderveenseweg en het zuidelijke deel van de Manderveenseweg kan dan ook afzonderlijk een keuze worden gemaakt of de voorkeur uitgaat naar een fietspad aan de oost of aan de westzijde van de weg. Brouwer: “Een fietspad aan 1 zijde van de weg over het gehele tracé verdient de voorkeur omdat hiermee de oversteekbewegingen over de Manderveenseweg en daarmee het aantal conflictkansen voor fietsers zo min mogelijk is.”

Ongevallen
Momenteel zijn de ongevalscijfers t/m 2012 bekend. In de laatste 3 jaar – 2010 t/m 2012 – is er 1 ongeval geregistreerd op de Manderveenseweg. Het betrof een botsing tussen een auto en een motor op de rotonde Manderveenseweg-Denekamperweg, waarbij de motor in de linkerflank werd geraakt door de auto. In de afgelopen 5 jaar zijn op de Manderveenseweg geen ongevallen met fietsers geregistreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen