Kritiek op ‘fantastische’ plannen Leppel en Picknick Noordoost Twente

Foto:

“Zou je het geld wel uitgeven als het je eigen geld was?” Dat vraagt de partij Dorpen Centraal zich af bij het toekennen van gemeentelijke subsidie voor de nieuwe evenementen Leppel en Picknick Noordoost Twente. Vanavond kwamen beide voorstellen in de gemeenteraad, waarbij er door alle partijen vraagtekens werden geplaatst bij de haalbaarheid van de door de 2 verschillende organisaties ingediende plannen.Herbert Oude Luttikhuis (GB/VVD) trapte af en zwengelde de discussie over de gevraagde gelden aan. “We snappen best dat deze evenementen in eerste instantie geholpen moeten worden om daadwerkelijk tot wasdom te komen. En daarvoor moeten ze ook de tijd krijgen, ook van ons. Maar ik wil wel hier aangeven dat we ze bijzonder kritisch zullen volgen. Niet in de laatste plaats omdat de projectplannen nogal summier zijn. We zijn voor, maar eigenlijk hebben we nog geen idee waar het geld nou daadwerkelijk naartoe gaat. Daarin schieten ze gewoon tekort, op dit moment. Ook vraag ik me af of dit soort aanvragen model staat of kan staan voor toekomstige, vergelijkbare aanvragen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit hier het geval is en dan zou ik graag eerst duidelijkere informatie ontvangen.”

Eind 2012 was er reeds subsidie toekend aan cultuurfestival Leppel, maar vorig jaar kon het budget niet (volledig) bijeen worden gebracht en waren er nog andere oorzaken waardoor het festival toen niet door kon gaan. Dit jaar ondernam de organisatie een nieuwe poging, om zodoende – volgens wethouder Roy de Witte – “in september een pilot te draaien”. De Witte vond de vragen wel begrijpelijk, maar gaf meteen ook aan dat het nodig is om dit soort evenementen aan te jagen. “Op dit moment blijven de bestedingen van Duitsers achter, terwijl we meteen aan de grens zitten. Dit gebied, met al haar pracht, leent zich uitstekend voor mooie ideeën waarmee toerisme en recreatie verder gestimuleerd kunnen worden. Maar natuurlijk kunnen ook wij niet van tevoren een garantie afgeven dat dit aanslaat. Dan waren er wel meer, of juist minder, evenementen geweest.”

Richard Heerts (CDA) vindt de plannen eveneens “wat vaag”. Wessels (PvdA) zei realistisch te zijn, “omdat er in 2012 ook al subsidie was toegekend”. Wel wil hij graag t.z.t. een goed evaluatieverslag onder ogen krijgen en gaat zijn partij de ontwikkelingen tevens kritisch volgen. Dorpen Centraal gaf nog aan liever te zien dat niet Tubbergen en Dinkelland voorop gaan in de ‘polonaise’. “Gezien de kortingen op ons budget, zoals eerder vanavond alaan de orde kwam, zien wij liever dat Losser en Oldenzaal een voortrekkersrol vervullen. Als het dan succesvol blijkt, kunnen wij alsnog aansluiten”, zo stelde Leon Oosterik voor. “Dat is omdat hier 30 ondernemers achter dit plan staan”, antwoordde wethouder De Witte.

Ondanks de kritische opmerkingen gingen alle partijen akkoord, met uitzondering van DC. Mits gehouden aan bepaalde voorwaarden kan Leppel een bijdrage van €12.500 tegemoet zien. Picknick Noordoost Twente mag €15.000 ‘bijschrijven’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen