Omwonenden ‘insecthuis’ Albergen des duivels om handelwijze gemeente

Foto:

De gemeenteraad neemt vooralsnog geen besluit wat betreft de plannen met een boerderij aan de Broekzijdeweg te Albergen. Deze plek zou volgens de indiener ervan de woonbestemming moeten verliezen, zodat vervolgens dit recht op de nog te bouwen ‘insectwoning’ – eveneens uit de koker van deze aanvrager – moet komen te liggen.In de voormalige boerderij moet volgens de Albergse indiener een 5-sterren groepsaccommodatie komen, met wellness en een beeldentuin van 3 ha. De wijziging in het bestemmingsplan van deze plek zit vervolgens onlosmakelijk verbonden met de bouw van het zogeheten ‘insecthuis’. Echter, mede vanwege de vakantieperiode waren de leden van de commissie Ruimte en Economie nog onvoldoende op de hoogte van de inhoud van de bijzondere plannen en vroegen daarom haast raadsbreed om een maand uitstel. Alleen de PvdA vond de tijd al rijp voor besluitvorming in de aanstaande raadsvergadering.

De 2 insprekers die namens de omwonenden het woord deden, bleken geen blad voor de mond te nemen. “Op deze manier worden de belangen van 20 gezinnen opgeofferd aan het science fiction idee van de aanvrager en B&W”, zo omschreef buurman Gerrit Haakmeester de gang van zaken. “Dit voorstel heeft ook niets te maken met rood-voor-rood of hergebruik van leegstaande gebouwen. Het is gewoon opnieuw een truc (de zoveelste in deze procedure) en dit ruikt naar ander gebruik van bevoegdheden dan waarvoor deze zijn gegeven.” Haakmeester gaf daarnaast aan in het bezit te zijn van een brief waarin staat dat het dossier vanaf een bepaalde datum gesloten zou worden. Dit is namelijk door een buurtbewoner geconstateerd bij een bezoek aan het gemeentehuis. “B&W gaan er echter gewoon mee door. Onbegrijpelijk vinden wij dat.” Hij memoreerde er verder aan dat het projectbesluit er 1 dag voor de gemeenteraadsverkiezing “doorheen was gejaagd”.
Ook volgens de heer Bosman, eveneens woonachtig aan het kanaal in Albergen, doet de gemeente er alles aan om de insectwoning er ‘koste wat kost’ te laten komen. “Naar de toekomst toe verwachten de omwonenden een aanvraag voor een bedrijfswoning. Men moet immers dag en nacht voor de recreanten klaarstaan. Een dergelijke toename van bebouwing in het buitengebied staat echter haaks op het beleid van de provincie en de gemeente. Toch werkt diezelfde gemeente enthousiast aan de wijzigingen mee.” Hij wees er verder op dat de gemeente kritiek heel simpel wegwuift, op oneigenlijke gronden. “Alle opmerkingen m.b.t. de insectwoning worden afgedaan met ‘zoals hiervoor reeds aangegeven is al besloten om medewerking te verlenen aan de bouw van de insectwoning en is hiervoor een aparte procedure doorlopen’. Het feit dat de bestemmingsplanwijziging nodig is om de woontitel voor de insectwoning te verkrijgen wordt daarmee volledig genegeerd. De insectwoning is juist helemaal verweven met deze bestemmingsplanwijziging. Dat dit nodig is om de woontitel voor de insectwoning te verkrijgen en dat ze dus samen 1 dossier vormen, wordt compleet genegeerd. Dit soort antwoorden werkt zeer frustrerend op de omwonenden. Zo behoor je niet met elkaar om te gaan!”

img20140825202836

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen