Wederom flinke averij voor ‘Insecthuis’ in Albergen

Foto:

Nadat de rechter zich onlangs al kritisch heeft uitgelaten over de manier waarop de bouwvergunning voor de ‘Albergse insectwoning’ tot stand is gekomen, liet vanavond ook een meerderheid van de gemeenteraad weten negatief te staan tegenover het hieraan gekoppelde plan van een groepsaccommodatie. CDA stemde tegen het voorstel, dat daarmee – gezien haar overwicht in de raad – meteen naar de prullenbak werd verwezen.

Moet er wel of geen uitzondering worden gemaakt voor een zeer bijzonder vormgegeven, maar nog altijd alleen op de tekentafel bestaande, woning in het buitengebied van Albergen? Daarom draait het al lange tijd, ook al in de vorige gemeenteraad. Een projectbesluit door het college, vlak voor de raadsverkiezingen, zou uitkomst moeten gaan bieden. Maar feitelijk is het tegenovergestelde gebeurd, zo liet CDA-raadslid Tonnie Busscher eerder vanavond optekenen. Henk Wessels (PvdA) was een stuk milder. “We vonden onder het vorige college en vinden ook onder het huidige college dat de realisatie van een dergelijk bouwwerk als het insecthuis een prachtige toeristische impuls is voor onze gemeente. Hetzelfde geldt voor de realisatie van de voorliggende groepsaccomodatie.” Op die plek staat nu nog een woning, waarvan de woonbestemming vervolgens ten gunste komt van het ‘Insecthuis’. Een uitruil die volgens de tegenstanders niet door de beugel kan.

Anoesjka Kemperink (DC) plaatste een kanttekening bij de manier waarop het college van burgemeester en wethouders om zijn gesprongen met de voorliggende plannen en vond dat de 20 appelanten te weinig gehoord waren.

GB/VVD-raadslid Huub Plegt gaf ruiterlijk toe dat zijn partij met de aanvraag heeft geworsteld, niet in de laatste plaats vanwege de ontegenzeggelijke koppeling met het omstreden ‘Insecthuis’. “Puur de bijzondere verschijningsvorm van de woning is voor ons niet genoeg om te zeggen ‘hiervoor maken wij een uitzondering’. Wat dat betreft is er een goede bouwtitel nodig. Die opdracht hebben wij – als het ware – de familie Bekhuis, de aanvragers, meegegeven. Deze is zo goed als ingevuld.” Plegt verwees daarop naar het projectbesluit en vroeg de gemeente deze in te trekken. “Soms mag iets best afwijken als daar een goede reden voor is. Ik snap best dat buurtbewoners er iets achter zoeken. Dit alles speelt al zo lang en zo’n projectbesluit maakt het er niet beter op. Wij zijn er niet principieel op tegen, maar dan moet het wel goed geregeld zijn.”

CDA-raadslid Tonnie Busscher wees eveneens op de gevoeligheid van de kwestie en vreest voor een precedentwerking bij andere aanvragen van woningen in het buitengebied. “Volgens ons past dit niet binnen de geldende regels voor Rood-voor-Rood en ook niet bij lintbebouwing, waarbij eveneens een aantal uitzonderingen zijn opgenomen. Als gemeenteraad hebben we een controlerende taak en nu we constateren dat het plan daaraan niet voldoet, stemmen we er tegen.”

Bij het tellen van de stemmen bleken de PvdA en GB/VVD vóór het plan van de groepsaccommodatie te zijn, maar CDA en DC – en daarmee een raadsmeerderheid – tegen. Volgens burgemeester Stegers is het nu maar de vraag wat er gebeurt. “Misschien komt er een tweede kans met een Rood-voor-Rood aanvraag. Maar wellicht ook niet.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen