Tijdens een bijeenkomst in Vasse over de injectie van olieafvalwater door de NAM in Twente is door CDA Overijssel aangegeven dat de provincie 'baas in eigen bodem' wil blijven. Inwoners uit de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen uitten daar maandagavond hun zorgen over de gevolgen van de olieafvalwaterinjectie. Bij de bijeenkomst was ook Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) aanwezig, die ter voorbereiding op de hoorzitting in de Tweede Kamer over het olieafvalwater op 23 april in gesprek met de inwoners uit het gebied.
Mulder was eerder actief in de provincie Drenthe, waar al een visie op de ondergrond is. "In zo'n visie kun je als provincie duidelijk aangeven welke activiteiten er niet in de ondergrond mogen plaatsvinden, zoals de injectie van afvalwater. Maar je kunt ook aangeven wat je wel wil. Wij van het CDA zijn bijvoorbeeld wel positief over aardwarmte. Met een visie sta je als provincie veel sterker wanneer het Rijk nieuwe activiteiten in een gebied plant."
Rob Engbers: "Wanneer het CDA na de verkiezingen in de coalitie komt, maken we ons sterk voor zo'n visie voor de ondergrond voor Overijssel. In deze visie moet ook opgenomen worden dat we tegen de opslag van omgevingsvreemde stoffen in de bodem zijn, zolang niet of onvoldoende inzichtelijk is welke risico's daar aan kleven op korte en langere termijn."
Voor het CDA Overijssel is in ieder geval duidelijk dat er op de kortst mogelijke termijn een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de injectie van olieafvalwater en de kraan per direct dicht moet.
Tijdens de bijeenkomst met inwoners 's avonds en met Vitens 's middags bleek ook dat er grote zorgen zijn over de veiligheid voor mens, dier, landschap en drinkwatervoorziening. Voor boerenbedrijven, maar ook voor een waterproductiebedrijf als Vitens gelden allerlei regels over hoe om te gaan met allerlei stoffen, die zouden ook voor de NAM moeten gelden, was een veelgehoorde opmerking. Eerder op de dag sprak de NAM op initiatief van kandidaat-statenlid Bouwien Rutten met de omwonenden van een NAM injectielocatie in Rossum, om te praten over de mogelijke gevolgschade van NAM activiteiten. Uit nader onderzoek, door de NAM aangeboden, zal blijken of deze schade onder de verantwoordelijkheid van de NAM valt. In ieder geval is helder dat veiligheid voor inwoners van Noordoost-Twente de hoogste prioriteit heeft.
De avond was georganiseerd door Ronnie Booijink van het CDA Tubbergen, die als woordvoerder in de gemeenteraad deze avond ook heeft begeleid.
Inwoners en de afgevaardigden van het CDA zijn unaniem van mening dat schade aan deze woningen op een goede manier vergoed moet worden. Waarbij de bewijslast, wat het CDA betreft, omgedraaid moet worden: niet de inwoners moeten aantonen dat de schade door de activiteiten van de NAM is veroorzaakt, maar de NAM moet aantonen dat dit niet door hen is veroorzaakt.