Geen jodiumtabletten voor inwoners gemeente Tubbergen bij kernongeval

Kerncentrale in Lingen (Duitsland)
Kerncentrale in Lingen (Duitsland)
Foto: Günter Tuennes

De dichtstbijzijnde kerncentrale is Kernkraftwerk Emsland in het Duitse Lingen. Deze centrale staat hemelsbreed op zo’n 20 kilometer afstand van Denekamp en iets meer dan 35 kilometer van Tubbergen. Bij een kernongeval kunnen zeer gevaarlijke  stoffen vrijkomen, zoals radioactief jodium.

Veiligheidsregio Twente deelt de komende tijd gratis jodiumtabletten uit in delen van haar werkgebied, zoals in de gemeenten Dinkelland en Losser. “In de gemeente Tubbergen niet, aangezien dit buiten de getrokken cirkel van 25 kilometer valt. Ik weet dat in Denekamp bijvoorbeeld aan de ene kant van de straat wel pillen worden uitgedeeld, maar aan de andere kant niet. Om nou te voorkomen dat té arbitrair wordt ingedeeld, stelt men het iets ruimer beschikbaar. Maar niet zodanig dat Tubbergen eronder valt”, legt burgemeester Stegers uit.

Alleen personen t/m 40 jaar en zwangere vrouwen, binnen de aangegeven cirkel van 25 kilometer, ontvangen de jodiumtabletten. Om er zeker van te zijn dat bij een ongeval, deze personen op tijd jodiumtabletten kunnen slikken, stuurt Veiligheidsregio Twente iedereen die binnen deze cirkel woont én jonger is dan 41 jaar of zwanger, nu alvast jodiumtabletten. “We hebben geconstateerd dat het Rijk het niet voor elkaar krijgt om binnen de gewenste tijd deze tabletten in Twente geleverd en gedistribueerd te krijgen. Ik meen dat zoiets binnen iets van 24 uur moet gebeuren. Tenminste, als de overheid dat adviseert”, aldus Stegers. “Dat is de reden. Overigens zijn de regels in Duitsland hetzelfde. Het is dus niet zo dat men daar een cirkel van 50 kilometer trekt en wij ‘maar’ 25 kilometer. Zo werkt het niet.”

Vooral baby’s en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Ook voor zwangere vrouwen van alle leeftijden is het advies een jodiumtablet in te nemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Jodiumtabletten bieden overigens geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Daarom zal de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen zoals schuilen (binnenblijven en ramen, deuren en ventilatie afsluiten) en maatregelen ter bescherming van voedsel.

In de volgende postcodegebieden worden er wel tabletten verspreid, zij het maar gedeeltelijk: 7635, 7591, 7588, 7587. Volgens burgemeester Stegers betaalt de rijksoverheid de kosten van de jodiumtabletten. “Per stuk kosten ze een paar cent, meen ik. Inmiddels zijn ze al naar Twente gebracht.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen