Sloop en flexibele nieuwbouw op havezate de Eeshof

Enkele gebouwen van Zorggroep Sint Maarten, de eigenaar van de Eeshof in Tubbergen, voldoen niet aan de huidige eisen en zijn ook niet makkelijk aan te passen aan de huidige eisen. Daarnaast wordt er een afname verwacht van het aantal zorgplaatsen. Daarom is gekozen voor het slopen van enkele gebouwen zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe, flexibele bebouwing die wel aan de huidige eisen voldoen.

Het aantal zorgplaatsen neemt als gevolg van een gedeeltelijke sloop en vervolgens nieuwbouw af van 90 naar circa 68. Om de oude havezathe op het terrein meer ruimte te geven, komt de nieuwbouw op andere locaties dan de te slopen gebouwen.

Geboortehuis van Dr. Schaepman

In Tubbergen stond het huis Eschede of de Eeshof. Van oorsprong was dit het hof van het adellijk geslacht ‘Van Tubbergen’. Deze hof was een hoofdhof of ‘curtis’, wat een centrum van agrarische exploitatie betekend. Later is deze hof uitgegroeid tot een havezate onder het adellijk geslacht ‘Van Eschede’, dat van 1411 tot 1806 op deze hof heeft gewoond.

In 1582 is het huis Eschede ofwel de Eeshof verwoest en daarna ten noorden van het dorp herbouwd. Dit is nu het rijksmonument Huis Eschede of de Eeshof. Ook het koetshuis behoord bij de monumentale status.

De begane grond is ten dele nog 18e eeuws. Boven de deur is 1719 aangegeven. In de vleugelachtige aanbouw aan de linkerzijde zijn 2 stenen met wapens en de jaartallen 1780 en 1786 ingemetseld. De verdieping is 19e eeuws. Het huis staat bekend als het geboortehuis van Dr. Schaepman.

Buiten de huidige norm

Het complex ligt in het bestemmingsplan Tubbergen en heeft hierin de bestemming maatschappelijk. Binnen het huidige bestemmingsplan zijn bouwvlakken opgenomen die vrij strak om de bestaande gebouwen lopen. Per bouwvlak is daarnaast een maximale goot- en nokhoogte opgenomen.

Voor één gebouw, aan de zijde van de Sportlaan, is een concreet plan uitgewerkt. Deze past niet binnen de geldende bouwvlakken. Ook is er volgens de gemeente sprake van een overschrijding van de toegestane goot- en nokhoogte die 6 en 9 meter bedragen. De goothoogte van het beoogde gebouw bedraagt circa 7 meter, deels verhoogd tot circa 10 meter, en een bouwhoogte van circa 12,5 meter. “Hoewel de plannen voor nieuwbouw op het binnenterrein minder concreet zijn, is wel duidelijk dat ook hier de nieuwbouw niet binnen het geldende bouwvlak zal passen. De beoogde goot- en nokhoogte zal vergelijkbaar zijn met die van het gebouw aan de Sportlaanzijde”, zo staat te lezen in het collegebesluit.

In het huidige bestemmingsplan is het bouwvlak strak om de huidige bebouwing gelegd en vandaar dat hiervoor een herziening nodig is. Het ontwerp van het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan wordt gedurende 6 weken ter inzage gelegd.

Er heeft vooroverleg plaatsgevonden met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Aanleiding hiervoor is dat de havezate een rijksmonument is. Ook is het plan voorgelegd aan het waterschap Vechtstromen. Van beide is een positieve reactie ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen