Wrijving tussen organisaties Glasrijk en De Glinstering

Foto: Onbekend

Er blijkt sprake van miscommunicatie tussen De Glinstering, een nieuw project dat jaarlijks vele bezoekers aan moet trekken, en het bestuur van Glasrijk Tubbergen. Het laatste viert komend jaar haar 20e editie.

Voor het project De Glinstering stelt de gemeente eenmalig €50.000 beschikbaar om het ‘aan te jagen’. Ursula Bekhuis van GB/VVD: “Dit is een enorm bedrag. Echter, we kunnen hier als Gemeentebelangen/VVD achter staan. Dit omdat het een aanjaagsubsidie betreft voor een evenement dat goed samen kan werken met het reeds bestaande en succesvolle evenement Glasrijk. Omdat de tekst van het collegevoorstel de ruimte laat voor een jaarlijkse subsidiëring met €50.000, willen we de vinger aan de pols houden. Wij zien de subsidie als een eenmalige aanjaagsubsidie en vinden het van groot belang dat eind 2016 een evaluatie plaatsvindt van het project.”

‘Miskent’

Het bestuur van Glasrijk voelt zich naar eigen zeggen miskent en had graag betrokken willen zijn bij De Glinstering. “Glasrijk heeft zich al 19 jaar bewezen en mag zich verheugen op grote bezoekersaantallen, goede glaskunst en veel positieve reacties van zowel de bezoekers als de deelnemende kunstenaars.”

Wethouder De Witte heeft inmiddels met stichting Glasrijk Tubbergen gesproken over de strubbelingen. “Glas is een heel belangrijke overweging geweest voor de initiatiefnemers van De Glinstering. Ik ga er daarom vanuit dat beide organisaties samen op gaan trekken. Qua overnachtingen zijn we in de gemeente Tubbergen in de min gedoken. In heel Twente zien we wèl een toename. We hebben hierover gesproken met ondernemers en deskundigen op dit gebied. Wat blijkt is, in elk geval een grote mate van versnippering; geen focus. De Glinstering is zo’n project dat hiervoor zou kunnen zorgen.”

Financiële problemen

Het jaarlijkse glasevenement kampt tevens met een financieel tekort, zo laat de organisatie van Glasrijk Tubbergen in een brandbrief aan de gemeenteraad weten. “Onze financiële mogelijkheden zijn beperkt. Jaarlijks moet door middel van sponsoring en subsidies het bedrag dat nodig is voor het organiseren van de week Glasrijk bij elkaar worden gezocht. Hierover is enkele malen met de burgemeester en wethouder De Witte overlegd. Het resultaat van deze overleggen is dat naast de jaarlijkse bijdrage van €7.500 een extra bijdrage van minstens €5.000 is toegezegd. Hier zijn we tevreden mee, maar dit lost onze financiële problemen niet op. Wij worden de laatste jaren geconfronteerd met een substantiële afname van sponsorgelden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen