Gemeente stelt openbare ruimte beschikbaar voor laadpalen elektrische auto’s

Foto: Ruben Poppink

Tot nu toe heeft de gemeente Tubbergen nog geen enkele aanvraag voor het in de openbare ruimte plaatsen van een laadpaal, gebruikt voor het opladen van een elektrisch vervoersmiddel als een auto, gekregen. Toch wil het college van burgemeester en wethouders voorbereid zijn en komt daarom alvast met beleid dat aan zo’n toekomstige vraag kan beantwoorden.

Er worden steeds meer elektrische auto’s gekocht. Eigenaren van elektrische auto’s die op eigen terrein kunnen parkeren, kunnen zelf een laadpunt op eigen terrein realiseren. In beginsel is dit ook de situatie die de gemeente nastreeft. Voor de mensen die dat niet kunnen is openbare laadinfrastructuur nodig om elektrisch rijden mogelijk te maken. Dat geldt ook voor bezoekers van voorzieningen of het centrum van een kern.

‘Wildgroei tegengaan’

In de praktijk kan het gebeuren dat eigenaren van een elektrische auto zonder oplaadpunt in de buurt zelf een kabel over of onder de stoep leggen, om zodoende vanuit huis op te laden. Dit kan leiden tot onveilige situaties en is daarom op grond van de APV verboden.

De gemeente hinkt op 2 gedachten. Enerzijds wil deze het elektrisch rijden stimuleren en daar horen oplaadvoorzieningen bij, anderzijds wil de gemeente ook waken voor behoud van veiligheid, orde en kwaliteit in de openbare ruimte. De voorgestelde beleidsregels moeten een juiste balans in deze uitgangspunten aanbrengen.

Weinig animo te verwachten

Het zal echter geen storm lopen met de aanvragen, zo denkt het college zelf. De reden: de gemeente kent voor het overgrote deel grondgebonden woningen met veelal een eigen oprit. De meeste mensen zullen dus een laadpaal op hun eigen grond plaatsen. “Wellicht ligt daar de reden dat er nog geen aanvragen voor laadvoorzieningen in openbare ruimte zijn ingediend.”

Mogelijk oplaadpunt bij gemeentehuis

De gemeente Tubbergen wil bijdragen aan de ontwikkeling van elektrisch vervoer, maar ziet geen actieve rol voor zichzelf weggelegd – behoudens het eventueel beschikbaar stellen van een plekje. De ‘markt’ dient zelf in de realisering van laadvoorzieningen te voorzien, aldus het college van B&W. Wel wil de gemeente haar gasten faciliteren met een oplaadlocatie nabij het gemeentehuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen