Gemeente gaat ‘groen’ en doet omstreden onkruidgif in de ban

Glyfosaat, beter bekend als Roundup, komt er bij de gemeente Tubbergen niet meer in. Het populaire middel tegen onkruid staat bekend om z’n schadelijke werking op de gehele milieuketen.

De gemeentelijke schoonmaakdienst spuit sinds kort geen verdelgingsmiddelen meer, maar zet vooral in op het weghalen van de voedingsbodem voor onkruid. Dit betekent – veelal handmatig – bezemen van zand, machinaal borstelen en het met een soort mobiele terrasverwarmer wegschroeien van mos en andere ‘aanslag’. Frank Wiefferink namens de buitendienst van Noaberkracht Dinkelland-Tubbergen: “Het algeheel verbod op Roundup zit er gewoon aan te komen, eind dit jaar of misschien wordt het nog wel een keertje uitgesteld voor gemeentes dan wel particulieren. Maar hoe je het ook wendt of keert, wij als gemeente zullen met alternatieven moeten komen. Dus daarom hebben wijzelf ervoor gekozen om alvast te beginnen met een nieuwe werkwijze. Dat kost trouwens veel meer, bijvoorbeeld in mankracht en tijd, maar het is gewoon niet anders.”

Niet alleen voordelen

Groot nadeel van het werken met een veegmachine is dat er wel veel meer gebruikssporen op klinkers, straatmeubilair en andere voorwerpen in de openbare ruimte zullen zitten. Hierdoor komt het ongewenste groeisel juist eerder terug en worden de ontstane groeven en kuiltjes steeds dieper. “Ik weet niet anders of we moesten ‘de belt aankeren’, ofwel met de bezem het zand rondom je huis wegvegen. Vroeger was dat ook de normaalste zaak van de wereld. Dit gebeurt echter tegenwoordig niet of nauwelijks meer”, vertelt Edwald Kuipers van hoveniersbedrijf EKU Tubbergen. “Ja, in de oude wijken nog wel. Daar zijn vaak wel wat vutters die het werk zelf eens in de zoveel tijd ter hand nemen en zo de straat en de stoep aanpakken. Maar verder haast niet meer, daar is de gemeente geacht op te draaien voor het schoon- en bijhouden van de openbare ruimte. Kennis van de locatie is daarbij heel belangrijk. Op sommige plekken groeit iets veel harder dan elders of gaat om een totaal andere soort. Daar moet het materiaal en de specifieke methode vervolgens op aangepast worden.”

Volgens wethouder Erik Volmerink is het een kwestie van afwachten of de nieuwe onkruidbestrijding een succes wordt. “Er is nog wel gekeken naar andere manieren, als zout strooien of met azijn. Die blijken helaas niet zo praktisch en nóg duurder, vandaar deze keuze. Alle gemeenten in Nederland zitten met ongeveer dezelfde vraag, dus het kan best zijn dat er over een tijdje iets anders voor de dag komt dat veel beter werkt dan onze aanpak.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen