De grijze bak wordt steeds leger

Tom Vleerbos, Agnes Bouwman (ROVA) en Alfons Steggink
Tom Vleerbos, Agnes Bouwman (ROVA) en Alfons Steggink
Foto: Redactie

Inwoners van de gemeente Tubbergen hebben in het eerste kwartaal van 2016 hun afval goed gescheiden. Uit cijfers van afvalinzamelaar ROVA blijkt dat de hoeveelheid restafval met maar liefst 63% is gedaald.

Wethouder Tom Vleerbos is tevreden met het behaalde resultaat. “De grijze bak wordt steeds leger en dat is een goede zaak. We kunnen veel afval hergebruiken, zo sparen we het milieu.”

De gemeenteraad van Tubbergen stelde voorjaar 2015 het nieuwe afvalbeleidsplan vast. Uitgangspunt hierbij is om minder grondstoffen te laten verdwijnen bij het restafval. Door een betere scheiding van het afval kunnen verpakkingen, glas en GFT-afval worden hergebruikt.

‘Sorteren scheelt gewoon geld’

In het gemeentelijk afvalbeleidsplan is de ambitie vastgelegd om de hoeveelheid restafval uiteindelijk te verminderen tot maximaal 50 kilo per inwoner per jaar. Dit is een vermindering van ongeveer 75%. Er zijn een aantal dingen aangepast. De flippo’s zijn verdwenen, het vastrecht is verder verlaagd en inwoners betalen een bedrag voor elke keer dat de grijze container wordt geleegd. Op deze manier is het voordelig om afval te scheiden en zo de grijze container leeg te houden.

Scherpe daling

De resultaten van het nieuwe afvalbeleid zijn te zien in de kwartaalcijfers van ROVA. In het eerste kwartaal van 2016 is in totaal 325.000 kilo restafval opgehaald in de gemeente Tubbergen, wat neerkomt op 15 kilo per inwoner. Een jaar eerder was dat nog 889.000 kilo, 42 kilo per inwoner. Dit is een daling van 63 procent.

Het lijkt erop dat vooral veel GFT-afval en verpakkingsmateriaal uit de grijze bak is gehouden. Het GFT-afval steeg van 126.000 kilo (6 kilo per inwoner) in 2015 naar 303.000 kilo (14 kilo per inwoner) in 2016.

Ook verpakkingsmateriaal verdween minder in de grijze bak:

  • In 2015 werd hiervan 56.000 kilo (2,6 kilo per inwoner) ingezameld.
  • In 2016 is dit gestegen tot 151.000 kilo (7 kilo per inwoner).

Stijging te verwachten

Volgens de ROVA is deze daling te verklaren doordat mensen kort voor de invoering van DIFTAR vaak hun zolders of schuren opruimen en alles weggooien. “Dat beeld zien we eigenlijk in iedere gemeente waarin we starten met een nieuw afvalinzamelingssysteem”, aldus ROVA-woordvoerder Agnes Bouwman. “Mensen maken schoon schip en bieden de eerste maanden naar verhouding weinig restafval aan. Na verloop van tijd gaan zij weer over op normaal afvalgedrag. Daardoor zitten we in Tubbergen op momenteel dan wel op 75%, maar de prognose is dat we uiteindelijk op 20% minder restafval komen.”

Desondanks is wethouder Tom Vleerbos is tevreden over de cijfers. “Het is mooi om te zien hoe snel het afvalbeleid zijn vruchten afwerpt. Afval scheiden is nu niet alleen goed voor het milieu, maar ook fijn voor de portemonnee van onze inwoners. Wie goed zijn afval scheidt, wordt financieel beloond.” In de loop van het jaar krijgen inwoners een container voor het verpakkingsmateriaal. “Ik verwacht dat we daarmee nog meer verpakkingen apart kunnen inzamelen. Dat is goed, want dat materiaal kan opnieuw worden gebruikt. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen