‘Volgend jaar vuilcontainer gratis omruilen tegen een grotere of kleinere’

Een PMD-container van ROVA
Een PMD-container van ROVA
Foto: Redactie

De gemeente krijgt nog altijd veel vragen over het nieuwe beleid dat er is voor het inzamelen van huishoudelijk afval.

De onduidelijkheid spitst zich met name toe op de nieuwe vuilcontainer, die vaak te klein of juist te groot is voor het desbetreffende gezin. Dat gaf wethouder Tom Vleerbos gisteravond toe op vragen van Gerard Koopman (GB/VVD), die hiervan eveneens melding maakte. De portefeuillehouder gaf ook aan dat er een moment aan zit te komen waarop mensen eenmalig gratis hun container mogen omruilen voor een kleiner (140 liter) of groter (240 liter) exemplaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit ergens in de eerste maanden van komend jaar het geval zijn.

Koopman gaf richting het college aan door velen te worden aangeklampt met de vraag of zij hun huidige afvalbak bij de ROVA kunnen en mogen vervangen door een ander formaat. “Ik zie ook dat men plastic zakken naast de container plaatst, omdat het er niet in past. Echter, volgens de regels mag dat helemaal niet en dus laat de vuilophaler het regelmatig staan. Bovendien mag de deksel niet open staan, ook dan wordt het geweigerd. Daarom, hoe staat het er nu voor?”

‘Eerst de evaluatie, dan de rest’

Het wachten is volgens wethouder Vleerbos op de uitkomsten van een evaluatie van het nieuwe afvalbeleid alvorens gezinnen de grootte van hun vuilnisbak kunnen aanpassen. “Die evaluatie krijgt u van mij”, aldus Vleerbos. “Maar stel nou dat uit de evaluatie blijkt dat de inleverfrequentie, dus de momenten waarop mensen hun vuil kunnen aanbieden, gewijzigd moet worden. En dat ze een tijdje daarvoor al hun container hebben omgeruild, op een gegeven moment. Dan zou het zo maar kunnen dat ze na het aanpassen van de kalender weer met een probleem zitten. Om dat soort ellende nou te voorkomen, wil ik voorstellen eerst de feiten op een rijtje te zetten en daarna pas met een centraal moment te komen waarop mensen eventueel hun container kunnen ruilen tegen een andere.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen