Nieuwe burgemeester: “Tubbergen voelt als een warm bad”

Foto: Noaberkacht

Totaal verrast was Wilmien Haverkamp-Wenker toen ze maandagavond hoorde dat zij werd voorgedragen als burgemeester van de gemeente Tubbergen. “Je hoopt natuurlijk dat je gekozen wordt, maar er zijn meerdere kandidaten, dus de kans is klein”, was haar eerste reactie. “Als je dan hoort dat je het wordt, gaat er van alles door je heen. Ik ben ontzettend blij met deze mooie kans.”

Hoewel de Overdinkelse weleens met de gedachte speelde om ooit eens te solliciteren als burgemeester, was ze niet echt op zoek naar iets anders. Haar baan als Stadsdeelmanager Noord bij de gemeente Enschede voldeed nog op alle fronten en is qua inhoud enigszins vergelijkbaar met het burgemeesterschap. Als Stadsdeelmanager was zij samen met de stadsdeelwethouder en stadsdeelcommissie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de wijk Enschede Noord. “Een baan waarin het contact met inwoners, het zoeken van verbindingen en het zichtbaar maken van de politiek de belangrijkste onderdelen zijn”, vertelt ze. En dat zijn ook precies de zaken die in de vacature voor de Tubbergse burgemeester werden benoemd.

“Toen ik de advertentie las, werd ik direct enthousiast”, zegt ze. “De speerpunten in de profielschets zijn verbinden, netwerken, de koers bewaken en vernieuwen. Allemaal zaken die mij op het lijf zijn geschreven. Daarbij komt dat ik Tubbergen een prachtige gemeente vindt. Niet alleen door de mooie omgeving, maar ook door de dingen die ze er doen en de manier van besturen. Vooral Mijn Dorp 2030 spreekt me enorm aan. Ik vindt het heel mooi dat  er daarbij wordt uitgegaan van het DNA van de dorpen. Dat er heel goed gekeken wordt wat er al gedaan wordt, wat mensen zelf doen en wat er nog meer kan. Dat je als gemeente samen met inwoners aan de slag gaat om hun leefomgeving toekomstbestendig te maken, vind ik geweldig. Dat lijkt ook erg op de manier waarop ik in Enschede altijd heb gewerkt.”

De nieuwe burgemeester is partijloos, dat wil zeggen dat ze geen politieke voorkeur heeft en ook geen lid is van een partij. Iets dat volgens Wilmien zeker voordelen kan hebben in haar functie. “Ik ben letterlijk onpartijdig en concentreer me vooral op de inhoud.”

Wilmien Haverkamp-Wenker werd 50 jaar geleden als oudste van vier kinderen geboren in een Katholiek gezin in Oud Lutten, een klein dorpje op een steenworp afstand van Slagharen. “Een heel gewoon en warm gezin”, vertelt ze. “Mijn vader werkte bij een bakkerij en toen mijn broertjes, zusje en ik ouder waren, werkte mijn moeder bij de bibliotheek. Vrijwilligerswerk stond bij ons hoog in het vaandel. Er werd eigenlijk min of meer van ons verwacht dat wij wat voor anderen deden. Zo werkte ik bijvoorbeeld bij het jongerencentrum in Hardenberg en heb ik samen met anderen een sociaal eetcafĂ© opgezet. Ook de kerk speelde een belangrijke rol en dat is voor mij persoonlijk nog steeds zo. Op mijn 17e werd ik lector in de kerk en dat ben ik nog steeds.”

Hoewel katholiek opgevoed, speelde carnaval geen grote rol in het gezin Wenker. “Oud Lutten was voornamelijk protestant, dus wij gingen naar de katholieke school in Slagharen. Carnaval werd in onze streek maar op heel bescheiden schaal gevierd. Wij hebben daar nooit aan meegedaan, maar ik hou best wel van een feestje op zijn tijd, dus kijk ik ernaar uit om kennis te maken met het echte carnaval.”

Wilmien is getrouwd met Gerrit Jan. Samen hebben zij een zoon van 18 en een dochter van 16. Haar nieuwe baan is ook voor de rest van het gezin een uitdaging, want het betekent dat er verhuisd moet worden naar Tubbergen. “Voordat ik solliciteerde hebben we het eerst uitgebreid in ons gezin besproken, juist omdat het voor hen ook consequenties heeft. Hoewel het voor hen natuurlijk best even wennen is, staan ze er wel helemaal achter. We hebben in de afgelopen periode alle kernen van Tubbergen bezocht en gaan nu rustig op zoek naar een woning in deze fantastische gemeente.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen