GroenLinks-statenfractie wil een nieuwe rechtszaak tegen de NAM

Robert Jansen
Robert Jansen
Foto: YouTube / GroenLinks Overijssel

Komende woensdag dient Robert Jansen (statenlid namens GroenLinks) een voorstel in om de provincie te bewegen een nieuwe rechtszaak tegen de NAM, een joint venture van Shell en Esso, aan te spannen inzake diens injectie van afvalwater in de Twentse bodem.

Volgens de politicus is er een belangrijke rol is weggelegd voor de grootste coalitiepartij in de Provinciale Staten, het CDA. “Als het CDA besluit mijn voorstel niet te steunen, zal het provinciebestuur haar stellingname niet wijzigen: de provincie staakt dan definitief het verzet tegen het NAM-afvalwater”, aldus Jansen.

‘Maximale druk uitoefenen’

Reden voor de hernieuwde oproep van GroenLinks is de melding van 21 november jongstleden dat de provincie, nadat het de gezamenlijk met een aantal gemeenten aangespannen rechtszaak had verloren, van een verdere rechtsgang afziet. “Omdat er wetswijzigingen zijn doorgevoerd, is het juridisch gezien niet te voorspellen hoe een rechter over een dergelijke procedure zal oordelen. De provincie heeft speciale bevoegdheden die extra gewicht meebrengen wanneer het tot een rechtszaak komt. Wellicht daarom zal minister Kamp (Economische Zaken) een provinciale procedure tegen de injectievergunningen zeer ongewenst vinden”, denkt Jansen. “De provincie Groningen spande laatst met succes een procedure aan tegen de gaswinning door de NAM. De gaskraan is daardoor voor een gedeelte dichtgedraaid.”

Komende woensdag zal blijken of een meerderheid van de Overijsselse volksvertegenwoordiging het voorstel zal steunen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen