Sinds de innige samenwerking met de gemeente Dinkelland zijn er minder ambtenaren werkzaam in het Tubbergse gemeentehuis. Daarin staan dus dagelijks meerdere ruimtes volledig leeg. Om die weer op te vullen heeft SOM= in opdracht van Tubbergen Bruist onderzoek gedaan.
Het verlevendigen van het Raadhuisplein, waaraan o.m. het gemeentehuis en het bibliotheeksgebouw gevestigd zijn, is een belangrijke ambitie van de werkgroep Tubbergen Bruist. "Het gemeentehuis neemt een prominente plaats in aan het plein en kan daar met een passende invulling enorm aan bijdragen", concludeert het college van burgemeester en wethouders. "Met een passende nieuwe invulling kan het gebouw nog meer dan nu een aantrekkelijk, toegankelijk gebouw worden waar van alles te doen is en waar volop maatschappelijke en economische activiteiten op de agenda staan voor heel gemeente Tubbergen."
Concepten en scenario's
Op basis van de input vanuit de samenleving zijn de volgende 3 concepten uitgewerkt door het adviesbureau:
- Glashuus: 'Huis van de gemeente' waarbij glas de herkenbare factor is en op allerlei mogelijke manieren zichtbaar is. Diverse functies of een mix van functies kunnen worden ondergebracht.
- Kulturhuus: 'Huis van de gemeente' dat herkenbaar is door de maatschappelijke functies die het gebouw een invulling geven.
- Ondernemershuus: 'Huis van de gemeente' dat herkenbaar is door de zakelijke functies die het gebouw een invulling geven.
Ook zijn er 3 scenario’s uitgewerkt:
- Begane grond van het gemeentehuis wordt beschikbaar gesteld voor nieuwe functies
- Het hele gemeentehuis wordt beschikbaar gesteld voor nieuwe functies
- Het gebouw wordt uitgebouwd aan de zijde van het Raadhuisplein waardoor betere aansluiting bij het plein ontstaat
Het voorstel van Tubbergen Bruist is het concept Glashuus i.c.m. scenario 2, ofwel het gebruik van het hele gemeentehuis. De 'opstartkosten' bedragen €322.000 per jaar, voor een periode van 5 jaren.