‘Agenda van Twente blinkt vooral uit in vaagheid’

Foto: Redactie

Er zitten nog wel wat losse eindjes aan, maar het geld is er in elk geval al voor gereserveerd. Althans in Tubbergen, dat gisteravond als eerste Twentse gemeente groen licht gaf voor een nieuwe ‘Agenda voor Twente’. Nu de overige gemeentes nog.

Het was een kwestie van ‘slikken of stikken’. De gemeenteraadsleden hadden het er maar mee te doen, zonder de mogelijkheid tot het indienen van een aanpassing of het maken van enig voorbehoud. De zogenaamde Agenda van Twente is al op bestuurlijk niveau uitonderhandeld – zoals dat in politieke termen heet.

Met een nieuwe versie willen de participerende gemeenten in de komende 5 jaar zo’n €24 miljoen gaan investeren om Twente te profileren als ’technologische topregio’. Waar dat bedrag precies naartoe gaat, is echter nog onbekend.

‘Voldongen feit’

Het gebrek aan duidelijkheid geeft een behoorlijk aantal volksvertegenwoordigers – ook zonder dat ze dit hardop zeggen – in elk geval het gevoel dat ze weinig invloed en controle kunnen uitoefenen op regionale zaken, terwijl ze er wel een stempel van ‘goedgekeurd’ op moeten zetten en het – zoals dit geval – over grote bedragen gaat. “In een samenwerkingsverband met 14 gemeenten en 348 raadsleden die in de meeste gevallen 1 keer per jaar iets mogen zeggen over een begroting komt onze controlerende en kaderstellende taak niet uit de verf. We staan als raadsleden teveel op afstand en worden maar al te vaak voor voldongen feiten geplaatst. Als samenwerkingsverbanden aan de orde zijn in de gemeenteraad, valt er vaak weinig meer te veranderen”, omschrijft Henk Wessels (PvdA). “Van de toegezegde €7,50 per inwoner (€158.000 per jaar voor Tubbergen) is een onderverdeling gemaakt van €3,50 voor basisinfrastructuur, €1,50 voor aanjaaggeld en resteert nog €2,50 voor ambities. Wij zouden in plaats van die basisinfrastructuur liever concrete, goed onderbouwde projectvoorstellen zien waar we vervolgens de middelen voor beschikbaar stellen. Kortom, we vinden de Agenda van Twente nog erg vaag en hadden graag meer concrete voorstellen gezien.”

Een meerderheid van de raad (CDA, Gemeentebelangen/VVD) ging er gisteravond wel mee akkoord. Dorpen Centraal en de PvdA stemden tegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen