Gemeente sluit toekomstige NAM-plannen en -activiteiten niet uit

Herman Finkers (rechts)
Herman Finkers (rechts)
Foto: Redactie

Als de Nederlandse Aardolie Maatschappij ooit eens nieuwe plannen maakt voor het (wederom) opstarten van – bijvoorbeeld – afvalwaterinjectie of gaswinning in de Tubbergse bodem, is de gemeente Tubbergen hier niet bij voorbaat tegen.

Mogelijk gaat de NAM een aantal oude gaswinningslocaties die zij niet meer gebruikt afstoten en eventueel beschikbaar te stellen voor ander bedrijfsmatig gebruik, bijvoorbeeld het opwekken van duurzame energie. Stichting Stop Afvalwater Twente is van mening dat de NAM probeert om onder de noemer ‘duurzaam’ onder haar verplichtingen probeert uit te komen, om zodoende te voorkomen dat zij de niet meer in gebruik zijnde gaswinningslocaties moet saneren en opruimen. Het actieplatform heeft daarom de gemeente Tubbergen gevraagd haar statement, dat de NAM vanaf nu al haar rommel op moet ruimen en moet vertrekken uit Twente, over te nemen en te hanteren voor toekomstige besluitvorming m.b.t. plannen en activiteiten van de NAM.

Onlangs werd bekend dat de NAM in elk geval in de komende 5 รก 6 jaar in de gemeente Tubbergen, met name in Mander, geen afvalwaterinjecties meer gaat uitvoeren.

‘Niet zonder meer tegen’

Het college is van mening dat uitvoering gegeven moet worden aan de vergunning van de mijnbouwwet, dat locaties en installaties op een verantwoorde manier moeten worden ontmanteld en dat eventuele verontreinigingen moeten worden opgeruimd. Bij toekomstige plannen en activiteiten wordt de NAM echter niet op voorhand uitgesloten.

De gemeente Tubbergen heeft, voordat ze tot deze beslissing kwam, overleg gevoerd met de gemeenten Losser en Oldenzaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen