Ook de komende 5 á 6 jaar geen afvalwaterinjecties meer in Tubbergen

Boortoren te Schoonebeek
Foto: Flickr Creative Commons / Henk-Jan van der Klis

Olie- en gasbedrijf NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) is gestopt met de injectie van afvalwater in de ondergrond van de gemeente Tubbergen en start deze activiteit ook de komende 5 á 6 jaar niet opnieuw op. In de gemeente Dinkelland blijft de onderneming wel actief.

De NAM is al gestopt met de injecties van afvalwater in o.a. Mander (gemeente Tubbergen) en gaat dit ook de eerstkomende jaren niet weer opstarten, maar blijft dit wel in o.a. Rossum (gemeente Dinkelland) uitvoeren. Dat maakt een woordvoerder bekend. “Voor de korte termijn, dan praat ik over de komende 5 of 6 jaar, blijft de situatie voor de voormalige gaswinningslocatie in Rossum ongewijzigd”, licht Kirsten Smit-Mollema van de NAM toe. Goed nieuws, voorlopig dan, volgens wethouder Erik Volmerink. “Ik ben blij met dit geluid, al blijft het bij een bepaalde periode en is het (nog) niet definitief. Daarom blijven wij waakzaam over wat er komen gaat; vinger aan de pols houden – absoluut.”

De locatie in Rossum zou wel over een paar jaar uitgeput (volgepompt met olieafvalwater) kunnen zijn, weet de zegsvrouw. “Daarom kijken we nu al naar alternatieven. Mogelijk wordt dat gevonden in een andere locatie in Twente, in Tubbergen bijvoorbeeld. Dat valt eigenlijk niet te voorspellen, dus ik weet het op dit moment gewoonweg niet. Een team van ons rekent zulke mogelijkheden door en op termijn zal hierover een beslissing vallen.”

Sanering

Aangezien de NAM gestopt is met het injecteren, dienen ze – volgens de Mijnbouwwet – de gebruikte locaties te zuiveren van mogelijke vervuiling en de installaties moeten opruimen. De gemeente Tubbergen roept de NAM op om hieraan te voldoen. “Gezien de grote onrust en zorgen die er in onze gemeente leven onder de inwoners wil ik dit extra benadrukken bij de NAM”, aldus wethouder Volmerink. De locatie is nadien vrij om hergebruikt te worden. “Er lijken wat ideeën te zijn op gebied van duurzaamheid op enkele locaties. Mocht dit zo zijn, dan wordt dit beoordeelt op bestaande regels en wetgeving.”

Reacties