Raad van State maakt nieuwe bestemmingsplan buitengebied definitief

Wethouder Erik Volmerink
Wethouder Erik Volmerink
Foto: Mark Mensink

Vandaag heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepsprocedure tegen het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Tubbergen.

Eens in de 10 jaar wordt het bestemmingsplan van het buitengebied geactualiseerd. De Raad van State heeft bepaald dat van de 8 ingediende bezwaren, er 7 ongegrond zijn en 1 tijdig is hersteld.  Daarmee is het onherroepelijk geworden. Wethouder Erik Volmerink is zeer content met dit resultaat: “Het bestemmingsplan buitengebied is een mooi en toekomstbestendig plan geworden. Het biedt bijvoorbeeld de bedrijven in het buitengebied  voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en hier zijn wij als gemeente erg blij mee.”

In het inmiddels onherroepelijk geworden bestemmingsplan voor het buitengebied zijn regels opgenomen t.a.v. bouwen en gebruik. Eigenaren van gronden en gebouwen kunnen aan de hand van deze regels nagaan wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik en/of het bebouwen van percelen. De regels zijn afgestemd op nieuw beleid en nieuwe landelijke standaarden. Daarnaast is een planMER, dat inzicht biedt in milieueffecten van het bestemmingsplan en de beoordeling hierop, opgesteld en goedgekeurd.

Bestemmingsplan Buitengebied

Het geactualiseerde bestemmingsplan buitengebied geldt voor alle gronden die buiten de dorpskernen liggen en laat zien wat er wel en niet mag in dat gebied. In het nieuwe bestemmingsplan buitengebied staat daarnaast hoe het buitengebied er nu uitziet en welke ontwikkelingen mogelijk zijn. Ook zijn de voorschriften in verband met recente beleidsontwikkelingen geactualiseerd. Tevens wordt voldaan aan de wettelijke verplichting tot digitalisering en standaardisering van de bestemmingsplannen.

In 2012 is door de gemeenteraad de nota van uitgangspunten vastgesteld. Hierin staan de hoofdkeuzes voor het nieuwe bestemmingsplan buitengebied beschreven en daarmee is de gemeente aan het werk gegaan. “Door een goed proces aan de voorkant, waarbij we meerdere inloopavonden organiseerden voor bewoners en goed overleg voerden met belangenorganisaties, ging het proces aan de achterkant zeer voorspoedig”, aldus een enthousiaste wethouder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen