Hoogste punt van CPO-plan in Geesteren bereikt

Foto: Noaberkracht

Feest op nieuwbouwplan Hutten in Geesteren: het hoogste punt van het huizenblok aan De Hof is bereikt, dus zorgden de toekomstige bewoners gisteren voor een ‘richtmoal’ voor de aannemer, bouwvakkers en installateurs die bouwen aan hun nieuwe thuis.

Bijzonder aan dit project is dat het is gebouwd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), wat betekent dat een groep mensen samen de eigen woningen ontwikkelt. Hierdoor is er meer vrijheid in de indeling van de kavels en kun je een huis bouwen dat past bij jouw wensen. Door het samen te doen, kun je collectief aanbesteden en ben je vaak goedkoper uit. CPO is voor veel starters een mooie manier om een eerste woning te bouwen, maar ook voor andere groepen op de woningmarkt is het interessant.

“We begonnen zo’n 2 jaar geleden met 3 gegadigden, maar dat groeide al snel”, vertelt Tom Linneman. Hij is als adviseur betrokken bij het CPO-project op Plan Hutten. “Uiteindelijk hebben we met 10 kopers de kavels verdeeld. De gemeente heeft ons de vrije hand gegeven in de verdeling van de kavels, daar zijn we heel blij mee, want zo konden we het precies zo invullen als de kopers wilden.”

Er komen binnen dit CPO-project 10 woningen: 1 vrijstaande woning, 2 twee-onder-één-kappers, en een blok van 5 woningen. Leon Kroeze is één van de nieuwe bewoners. “Dit wordt mijn huis, hier op de hoek van het blok”, wijst hij. “Ik woon nu nog thuis. Het is in Geesteren lastig om als starter een betaalbare woning te vinden, dus ik ben heel blij met dit project.” Door het CPO-traject hebben de buren elkaar al leren kennen. “Het zijn allemaal mensen uit Geesteren, die graag in het dorp willen blijven wonen. Veel jonge mensen, en ook een ouder stel. Een gezellige club!”

‘Eigen initiatief’

Wethouder Roy de Witte kwam vrijdag ook langs bij de feestelijkheden. “Dit past bij de manier van werken in de gemeente Tubbergen; er kan heel veel, maar we verwachten ook dat mensen zelf initiatief nemen”, legt hij uit. “Met CPO kun je maatwerk leveren. De inwoners bepalen zelf hoe de invulling eruit gaat zien en wat voor woningen er komen. Dan krijg je van de gemeente de ruimte. Bij dit project hebben we de invulling van de kavel helemaal vrijgelaten. Dat werkt prima, zo hebben mensen de vrijheid om zelf plannen te ontwikkelen. Daar heb ik vertrouwen in. Mensen gaan er zelf wonen, dus die denken wel na over de kwaliteit. Ze willen zelf ook dat het mooi wordt.” Bijkomend voordeel is dat er veel saamhorigheid in de buurt ontstaat. “De buren werken al samen voor ze naast elkaar wonen. Dat zorgt voor binding in de buurt.”

Het huizenblok wordt in het voorjaar van 2017 opgeleverd.

Foto

Op de foto staan de toekomstige bewoners met wethouder Roy de Witte, adviseur Tom Linneman, de aannemer, installateurs en bouwvakkers voor hun nieuwe woningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen