Groothuis gaat 2 energieleverende woningen bouwen in Tubbergen

Foto:

Woningstichting Tubbergen en Groothuis Wonen hebben vandaag de realisatieovereenkomst getekend voor de bouw van 2 energieleverende woningen  te  Tubbergen. De twee-onder-één-kap woningen worden gebouwd aan de Boerhave in plan Binnenveld II in Tubbergen. Energieleverende woningen zijn woningen die dankzij onder meer goede isolatie, een uitgekiend ontwerp en zonnepanelen, warmwater via een zonnecollector, HR-cv-ketel en gebalanceerde ventilatie, extra energiezuinig zijn. De bouw start zodra de benodigde vergunningen zijn verleend. De verwachting is dat begin volgend jaar gestart kan worden met de bouw.Door de energiezuinige maatregelen in en aan de woningen, verwachten Woningstichting Tubbergen en Groothuis Wonen dat de woningen bij een gemiddeld stookgedrag woonhuisgebonden meer energie opleveren dan zij gebruiken. Zonnepanelen op het dak van de woningen zorgen ervoor dat de gevraagde elektriciteitsbehoefte voor onder andere verwarmen, ventileren en huishoudelijke apparatuur wordt gecompenseerd.

Negatieve EPC en zongeoriënteerd ontwerp
De zonnepanelen op het dak van de woningen leveren zoveel elektriciteit, dat de woningen over een heel jaar gerekend energieleverend zijn. Daar waar de landelijke norm voor een nieuwbouwwoning momenteel een maximale energieprestatiecoëfficient (EPC) eist van maximaal 0,6; komt de EPC van deze woningen uit op -0,32. Een negatief getal dus! Uitgangspunt hierbij is ‘hoe kleiner dit getal, hoe energiezuiniger de woning’. De grote ramen zijn voornamelijk geplaatst aan de zuidzijde van de woningen, zodat hier veel licht in de woonkamer en slaapkamers komt. Door het toepassen van een royaal dakoverstek aan de zuidzijde wordt oververhitting in de zomer voorkomen. In de winter schijnt de laagstaande zon onder het overstek door en werkt mee aan de passieve opwarming van de woning. De ramen aan de noord- en zijgevel zijn tot een minimum beperkt, zodat hier zo min mogelijk energieverlies optreedt, zonder dat hierbij wordt ingeboet aan de woonkwaliteit.

Woningprogramma
De woningen hebben een zijgevelentree. Dit zorgt voor een ruime woonkamer aan de straatzijde  met veel glas op het zuiden. De keuken ligt aan de tuinzijde van de woning. De tuin is te bereiken via de aanpandige stenen berging. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een complete  ingerichte badkamer. De royale zolder is middels een vaste trap bereikbaar. De woningen beschikken over een  verharde oprit. De bouw van een garage of carport behoren ook tot de mogelijkheden.

De huurprijs voor deze twee-onder-één-kap woning is vastgesteld op €810 per maand. Eén woning is nog beschikbaar. Voor informatie en een brochure kan contact worden opgenomen met de Woningstichting Tubbergen.

energieleverende-woningen

Minimaal 50 energieneutrale woningen
Woningstichting Tubbergen is lid van de vereniging WoOn. Deze vereniging heeft als  doel om door middel van samenwerking projecten op te zetten voor kennisdeling van de aangesloten Twentse corporaties. Vanuit dit oogpunt is door vereniging WoOn onder andere de bouw van 50 energieneutrale woningen opgezet. Woningstichting Tubbergen heeft ingeschreven voor vier van dit soort woningen, waarvan er inmiddels twee (energieneutraal) zijn gerealiseerd. Omdat het ingediende plan van Groothuis Wonen vrij eenvoudig was om te zetten van energieneutraal naar energieleverend is hiervoor gekozen omdat de Provincie Overijssel dit soort initiatieven extra ondersteunt met een stimuleringssubsidie om te komen tot dergelijke ‘voorbeeldwoningen’ in Tubbergen.

Als  kleine woningbouwcorporatie is Woningstichting Tubbergen trots dat een dergelijke ontwikkeling in Tubbergen kan gaan plaatsvinden. Van het initiatief kan het publiek tijdens de gemeentelijke woonbeurs op 16 november aanstaande kennis nemen. Het is ook de bedoeling dat de woningen tijdens de uitvoering opengesteld zullen gaan worden aan het publiek die hierin geïnteresseerd zijn.