Ypma nog lang niet uit straatbeeld van Tubbergen verdwenen

Foto:

Op de plek waar ooit – inmiddels al meer dan 125 jaar geleden – Jan Geerlink, toen beter bekend als Kleur’n Jan, begon met de verkoop van verf, is de afgelopen 40 jaar in handen van de familie Ypma. Jos en Ivonne konden het pand in de Grotestraat van Tubbergen overnemen van haar oom Frans Hartman (Kleur’n Frans), weer een neef van Geerlink, die er een drogisterij was gestart. Inmiddels heeft dochter Judith van hen het stokje overgenomen en het assortiment uitgebreid met een parfumerie.In 1960 werd de bestaande winkel/woonhuis afgebroken en vervangen door een in die tijd modern winkelpand. Dit is nog steeds de huidige voorzijde van de winkel. Ze verkochten dingen als groene zeep en levertraan, maar ook voorbehoedsmiddelen. “Dat kon destijds alleen nog maar ‘onder de toonbank’ verkocht worden”, vertelt Jos lachend. “Buiten het zicht van Jan en alleman dus.”

Ivonne, met een loopbaan als apothekersassistente, en Jos, als vooruitstrevende
ondernemer, zagen het helemaal zitten in Tubbergen toen de kans zich voordeed om de winkel van Hartman over te nemen. Hoogzwanger ging Ivonne
voor haar diploma als drogist en de overname werd een feit. “Met  veel
ondernemingszin zijn we onderhand 4 verbouwingen en 40 jaar verder, van
een oppervlakte van 40 naar zo’n 300 vierkante meter. Toen hiernaast Jo oude Kotte ermee stopte, hebben we zijn winkel erbij gekocht. Nu verhuren we dat aan Tuunte Fashion.”

Het bedrijf heette jarenlang officieel DA Ypma, omdat ze de drogisterijproducten van een landelijke keten gingen voeren. Ondertussen werd dochter Judith zeer gedreven door het enthousiasme van haar ouders en heeft ze inmiddels de leiding overgenomen. Daarnaast is ze een wat andere richting ingeslagen. Een formule van parfumerie en gezondheid, onder de vlag van POUR VOUS. Iets waar volgens Judith nog veel uitdaging ligt, en wat haar blijft motiveren om Ypma nog lang niet uit het straatbeeld van Tubbergen te laten verdwijnen.

Rituals
Als enige winkel in de wijde omtrek, mag Ypma Parfumerie en Drogisterij binnenkort het complete assortiment van Rituals verkopen. Het bekende luxemerk staat voor ’total body care’, alles voor het lichaam dus. En voor routineuze handelingen omvormen tot bijzondere verwenmomenten. Een rijk en geurend bad bijvoorbeeld of een exclusieve kop thee.

2013-11-02-14

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen