Roep om vrijwilligers bij aanleg natuurlijke speelberg in Harbrinkhoek

Op een 3.500 m² groot terrein in Harbrinkhoek, gelegen in het nieuwbouwplan Dannenkamp IV, wordt vanaf komende week gestart met de aanleg van een natuurlijk speelterrein. De grond is beschikbaar gesteld door de gemeente Tubbergen. De basis wordt professioneel uitgevoerd worden, maar daarnaast is de inzet van bewoners van Harbrinkhoek en Mariaparochie hard nodig.”De natuurlijke speelberg is van en voor alle kinderen en bewoners van ons dorp”, aldus Rob Bruns namens Dorpsraad Harbrinkhoek-Mariaparochie. “De afgelopen maanden is er flink veel werk verzet om het idee voor de natuurlijke speelberg te kunnen realiseren. Er is een werktekening gemaakt op basis van de tekeningen van de kinderen van de St. Alphonssusschool, er zijn gesprekken gevoerd met de gemeente en een aannemer en er zijn fondsen geworven en sponsoren gevonden.”

Dit initiatief van de Dorpsraad Harbrinkhoek-Mariaparochie wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Noord Twente, Provincie Overijssel en de Gemeente Tubbergen. Gisteren is Loonbedrijf Poppink samen met Johan Geerdink van De Tuinen van Geerdink begonnen met de aanleg aan De Klimop in Harbrinkhoek.

Doel van de natuurlijke speelberg is om kinderen te stimuleren buiten te spelen. “Zelf maken, doen, beleven, ontdekken en spelen met natuurlijke materialen. Voor jong en oud een plek met natuurlijke uitdaging. Naast het aanleggen van een glooiend terrein met berg(je) wordt er het volgende gerealiseerd:

  • Kabelbaan met uitkijkpunt en boomstammenbrug
  • Waterpomp met waterspeelplek
  • Stapstenen en kruipbuizen
  • Glij- en zonneheuvel met zandspeelplaats
  • Houten fantasie speeldieren
  • Houten zitjes en klimbomen
  • Fietscross parcours
  • Fruitbomen en bloemenveld
  • Hutten van wilgentenen

Hulp of bijdrage
Bruns: “We vragen van ouders en alle mensen die het leuk vinden om betrokken te zijn bij dit vrolijke project om hulp of een bijdrage in materialen. We hebben behoefte aan diverse materialen om de natuurlijke speelberg leuk en speels in te richten. Het gaat om klimbomen, takken of stammen, eiken, acacia of tamme kastanje. Deze bomen zijn heel geschikt hiervoor. Om hutten te bouwen zoeken we wilgentenen. Ook andere beplanting is welkom. Betonnen duikers om door te kruipen, daarvoor is een doorsnede van 80 centimeter nodig. Zwerfkeien, groot en klein, om op te klimmen en van de een naar de ander te springen. Om een muurtje te bouwen, hebben we bouw- of slooppuin nodig en voor de paden zoeken we puinfundatie of halfverharding. En om de kinderen zonder butsen en bulten te laten spelen op de speeltoestellen, is valzand nodig. Klimtouwen en een klimnet, terreinafzetting, een VRM pomp en slotbouten. Als iemand zoiets heeft liggen, laat het ons weten. We zijn ook nog opzoek naar leden voor de werkgroep die de handen uit de mouwen willen steken. Dus kun je metselen of goed houtbewerken, meldt je dan aan.”

Volgens de dorpsraad is het van belang dat er duurzame en veilige materialen worden gebruikt, passend bij een natuurlijke speelplek. “Voordat we het materiaal accepteren, willen we graag eerst met diegene in contact komen. Hopelijk kunnen de kinderen dan binnenkort spelen op een uitdagende natuurlijke speelberg. We hebben al eiken en zand gekregen van Staatsbosbeheer en het Waterschap Vechtstromen”, legt Bruns uit. De gehele speelplaats zal na afloop worden gekeurd op veiligheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen