Varkensboer uit Geesteren moet veestapel verkopen van rechter

Foto: Onbekend

Een Geesterse varkenshouder moet het resterende deel van z’n veestapel verkopen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat afgelopen week bij de rechtbank in Almelo diende.

De rechter moest vonnis wijzen doordat de 2 families die over de toekomst van de varkenshouderij steggelen niet nader tot elkaar waren gekomen.

De varkenshouder was tot 2012 eigenaar van een boerderij aan de Witteveenseweg in Geesteren,
maar moest het onroerend goed, de vergunning en het vee verkopen toen
hij in financiële problemen kwam. Bij die verkoop, aan een familie uit Almelo, had de Geesterse varkenshouder
een terugkooprecht bedongen.

Verkoop zeugen
Om de boerderij terug te kopen had de varkensboer 370 van de 620 zeugen verkocht. Voor de rechter wilde de eisende partij dat de varkensboer direct zou stoppen met de verkoop van de resterende dieren. De Almeloërs vrezen namelijk waardevermindering van het bedrijf.

Beide partijen kregen tot afgelopen vrijdag de tijd om er samen uit te komen. Dat lukte niet. De rechter oordeelde daarom afgelopen maandag dat alle dieren verkocht moeten worden, omdat de veestapel al onherstelbaar uitgedund is. De opbrengst van de verkoop moet vervolgens worden gestort op de rekening van een notaris.

De varkensboer moet ook binnen enkele dagen tekortkomingen aan de stallen verhelpen, zoals bij vloerroosters en waterleidingen. Beide partijen praten nog altijd over een eventuele terugkoop van de boerderij door de Geesternaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen